Čitaj mi!

Na aerodromu u Helsinkiju psi koji otkrivaju koronavirus

U okviru finskog pilot-projekta za rano otkrivanje koronavirusa kod ljudi, raspoređeni su psi po aerodromu u Helsinkiju. Tokom četiri meseca ispitivaće se ova alternativna metoda, njena isplativost i pouzdanost.

Dobrovoljno podvrgavanje testu u kojem učestvuje pas, a utroši putniku ukupno minut, rezultate daje za svega desetak sekundi, navodi Ana Hjelm Bjorkman, članica istraživačkog tima Univerziteta u Helsinkiju koji sprovodi istraživanje, prenosi Vašington post.

Slična istraživanja sprovode se i u SAD i UAE, ali su Finci odmakli najdalje i imaće najveći uzorak.

Istraživači u Dubaiju tokom leta su počeli da koriste pse da bi analizirali uzorke znoja uzete od nasumično odabranih putnika u avio-saobraćaju.

Prvi rezultati pokazuju da je preciznost testa više od 90 odsto.

Promene u zdravlju mogu da utiču na to kako ljudi mirišu, ukazuju istraživači, a psi mogu da nanjuše mnoge stvari od skrivenih narkotika i bombi, pa sve do raka, infekcija i drugih zdravstvenih problema.

Ranije ove godine, finski naučnici došli su do zaključka da psi mogu da otkriju prisustvo virusa kod ljudi.

Međutim, samo istraživanje sprovedeno na ogromnom uzorku, kao što je ovo na aerodromu u Helsinkiju, moglo bi da dâ validne zaključke o pouzdanosti testa.

Isto kao i u Dubaiju, na aerodromu u Helsinkiju raspoređeni su psi koji će njušiti uzorke znoja i neće dolaziti u kontakt sa putnicima.

Oni koji pristanu na test, daće uzorak znoja sa vrata, objašnjava Ana Hjelm Bjorkman.

Bez obzira na rezultat testa, savetovaće im se podvrgavanje standardnom pi-si-ar testu na koronavirus kako bi istraživači mogli da prate koliko su psi precizni. Testovi su besplatni za one koji su doputovali avionom sa bilo koje destinacije.

Prema rečima Ane Hjelm Bjorkman, preliminarna ispitivanja ukazuju na to da bi psi mogli da otkriju koronavirus preciznije od pi-si-ar testova i onih na prisustvo antitela. Takođe, psi mogu da otkriju da osoba nije još „pi-si-ar pozitivna“, ali da će to postati u narednih sedam dana.

Na aerodromu će biti psi različitih rasa, a od 16 pasa koji su prošli testiranje, samo četiri su spremna za rad i njuškanje će započeti sutra.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 24. sep 2020, 09:16) - anonymous [neregistrovani]

Ako nije sprdnja

Kad ce dovesti svinje na aerodrom, dokazano da imaju bolje culo mirisa od psa.

(četvrtak, 24. sep 2020, 00:07) - anonymous1 [neregistrovani]

nije sprdnja

Psi imaju receptore mirisa 40 puta osetljivije od čoveka. Vec 10ak godina se psi koriste u africi da detektuju obolele od malarije i drugih bolesti. Poznati su slučajevi gde pas oseti rak dojke kod žena i to u ranoj fazi. Jedino što jedan pas može da detektuje samo jednu bolest. Zašto ne bi istrenirali pse i za detekciju koronavirusa?

(sreda, 23. sep 2020, 21:30) - anonymous [neregistrovani]

ovo

je postala jedna sprdnja sa narodom ove planete