Oporavljene ptice ponovo u prirodi

U saradnji sa Zoološkim vrtom grada Beograda, Zavod za zaštitu prirode Srbije je tokom jula meseca realizovao u tri navrata vraćanje 43 jedinki privremeno zbrinutih ptica u prirodu.

U prirodu je nakon uspešnog opravka pušteno 16 mladih ili povređenih ptica vetruške (Falco tinnunculus), 20 jedinki utine (Asio otus), 5 jedinki ćuka (Otus scops) i 2 jedinke mišara (Buteo buteo), koje su u zoo vrt doneli građani, predstavnici Zavoda i republičke inspekcije za zaštitu prirode Ministarstva zaštite životne sredine.

U zoo vrtu je jedinkama obezbeđen privremeni smeštaj i oporavak do momenta kadu su stručna lica zoološkog vrta i Zavoda utvrdili da su ptice, u pogledu kondicionog i zdravstvenog stanja, spremne za samostalan život i puštanje u prirodu. Sve jedinke su beležene metalnim prstenovima za markiranje životinja, a tokom transporta do mesta puštanja vodilo se računa da se očuva njihovo zdravlje i spreči bilo kakvo povređivanje.

Jedan broj jedinki je pušten u blizini kanala Galovica, na teritoriji opštine Surčin a ddrugi u zaštićeno područje Spomenik prirode „Šuma Košutnjak".

U narednom periodu je u saradnji sa zoološkim vrtom takođe predviđeno puštanje ostalih privremeno zbrinutih jedinki ptica koje su se uspešno rehabilitovane i spremne su za povratak u prirodu.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво