Ugašena najstarija francuska nuklearna centrala

Najstarija nuklearna elektrana u Francuskoj je zatvorena posle četiri decenije rada i dugogodišnje kampanje antinuklearnih aktivista.

Zatvaranje nuklearke Fesenhajm, blizu granice s Nemačkom, deo je plana predsednika Emanuela Makrona za smanjenje zavisnosti od nuklearne energije i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Nuklearna elektrana je juče prestala da radi, a proces uklanjanja goriva iz reaktora trebalo bi da bude završen do 2023. Njeno kompletno demontiranje se ne očekuje pre 2040. godine, preneo je portal EU Observer.

Posle nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011, tadašnji predsednik Francuske Fransoa Oland obećao je da će zatvoriti Fesenhajm, zbog pritužbi nemačke i švajcarske vlade na bezbednost tog postrojenja.

Predsednik Emanuel Makron je 2017. konačno odobrio zatvaranje centrale koja je priključena na mrežu 1977. godine.

Francusko društvo za nuklearnu energiju smatra da će zatvaranja najstarije francuske nuklearne centrače značiti veću proizvodnju energije iz fosilnih goriva i povećanje emisije štetnih gasova za oko 10 miliona tona ugljen-dioksida godišnje.

Francuska namerava da smanji emisije u energetskom sektoru zatvaranjem poslednje četiri elektrane na ugalj do 2024. i investiranjem u obnovljive izvore energije. U Francuskoj će posle zatvaranja Fesenhajma ostati 56 reaktora sa vodom pod pritiskom u 18 nuklearnih elektrana.

 

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво