Kineska misija Tijanven-1 mogla bi preteći Nasinu sondu na putu ka Crvenoj planeti

Plan Pekinga je da misija Tijanven-1 započne u julu lansiranjem rovera na Mars, što znači da bi mogli preduhitriti najavljenu Nasinu misiju slanja novog vozila "Perseverance".

Obe naučne misije podrazumevaju slanje rovera na površinuna Crvene planete, ali za razliku od Amerikanaca, ovo će biti prvi pokušaj za Kineze koji će, izgleda, krenuti nešto ranije. Kineska Korporacija za vazduhoplovne nauke i tehnologije saopštila je u nedelju da je sve spremno za lansiranje rakete "Long March 5 Y4" koja treba da isporuči orbiter i rover na Mars.

Nasina misija planirana je za period između 17. jula i 5. avgusta, a osim rovera "Perseverance" („Istrajni"), na Mars će biti upućen i mali nadzorni dron "Ingenuity". On će tražiti pogodna mesta koja rover treba da istraži i pomoći će mu da pronađe najbolji i najkraći put.

Kineska misija Tijanven-1 je deo napora ove zemlje da sustigne rivale i njihove svemirske programe. Najteže će biti spustiti dron na površinu Marsa, a inženjeri su osmislili kombinaciju padobranskog sistema i retroaktivnih potisnika, kao i vazdušnog jastuka za završnu fazu.

Lender Evropske svemirske agencije pod nazivom "Schiaparelli" je pokušao da sleti na površinu Marsa 2016. godine, ali se srušio zbog problema s kompjuterom.

Kina je uspešno dostavila dva rovera na Mesec, 2013. i 2019. godine u sklopu programa Čang'e, a jedan od ciljeva u budućnosti je misija slanja posade u svemir i pokretanje vlastite svemirske stanice.

Inače, od kraja maja do početka septembra Zemlja će biti najbliže Marsu, zbog čega su lansiranja i predviđena za ovaj termin.

Treću misiju na Mars pod nazivom Al Amal (Nada na arapskom jeziku) pripremaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Orbiter je razvijen u saradnji s američkim univerzitetima, a biće lansiran pomoću japanske H-IIA rakete, piše Raša tudej.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво