U Viminacijumu otkriven brod iz Rimskog carstva

Arheološki park Viminacijum kod Kostolca, stalno otkriva nove tajne. Poslednje otkriće su brodovi iz rimskog perioda.

Tražeći ugalj, bageri na površinskom kopu Drmno kod Kostolca, ispod sedam metara zemlje i peska pronašli su brodove. Bagerista i inženjer, odmah su pozvali arheologe iz obližnjeg Viminacijuma.

"Za sada ukupno tri plovila. Jedan je ovaj veći brod i dva manja čamca, monoksila, ali, s obzirom na to da se dalje prati taj potez reke, možda tog starog toka Dunava ili nekog njegovog kanala, Dunavca, ne sumnjamo da će nalaza biti i dalje", rekao je arheolog Ilija Danković.

Najveći brod dug je oko 15 metara, ima drvenu konstrukciju, ojačanu metalnim klinovima. Arheolozi smatraju da je izgrađen u vreme procvata Viminacijuma, pre oko 1600 godina.

"Dakle, ovde na Viminacijumu je bila čuvena Klasis flavia, luka sa brodovima, i eto nama te prilike da istražimo neke od tih brodova, od monoksila, od svih divnih stvari koji su tamo nestale i ostale zatrpane u glini pre nekih 1600 godina", istakao je dr Momir Korać, direktr Arheološkog instituta SANU.

Zbog napredovanja površinskog kopa, brod i dva čamca biće izmešteni u arheološki park Viminacijum. Tamo će se obaviti njihova konzervacija, posle koje će biti izloženi javnosti. Inače, Aheološki park Viminacijum zatvoren je za turiste zbog epidemije kovida-19.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 19. mar 2020, 12:30) - Platipus [neregistrovani]

Nisam sumnjao

Rimsko carstvo, nisam ni sumnjao da može biti što drugo! Pre njih ništa nije postojalo?

(četvrtak, 19. mar 2020, 11:34) - Душан [neregistrovani]

Није тако !

Пре 1600 је почело да постоји Источно Римско царство-Ромеји-Византија. Римска република је била до 1 века пре наше ере (до првог цара Октавијана Августа). Област се називала Горња Мезија.

(četvrtak, 19. mar 2020, 00:39) - Daniel Vlkov [neregistrovani]

Mala ispravka

Ako je zaista datiran brod pre 1600 godina, onda ne bi moglo da bude iz Rimskog Carstva, jer Rimsko Carstvo je postojalo od 1. veka pre nove ere. U navedeno vreme je postojala Rimska Republika. A teritorija gde je nadjen brod, nekada se zvala provincija Mezija.

(sreda, 18. mar 2020, 17:53) - anonymous [neregistrovani]

Da

Da smo sacuvali bar deo arheoloske gradje bili bi smo bogata drzava.Ovakosve razgrabi beli sve,nakupci ,preprodavcii ostale sicardjije.

(sreda, 18. mar 2020, 17:40) - anonymous [neregistrovani]

Bravo

Samo tako nastavite. Nadam se da ce biti novaca, a mozda mozete organizovati i ogranicene grupe dobrovoljaca, pod upravom i kontrolom iskusnih arheologa.

(sreda, 18. mar 2020, 15:13) - Nidzoslav [neregistrovani]

Moglo je i krace

"Eto nama te prilike da istražimo neke od tih brodova, od monoksila, od svih divnih stvari koji su tamo nestale i ostale zatrpane u glini pre nekih 1600 godina Zbog napredovanja površinskog kopa, brod i dva čamca biće izmešteni u arheološki park Viminacijum. Tamo će se obaviti njihova konzervacija"

"Divno parce istorije o kojem se ne zna nista posebo sem da ga treba pomeriti i nastaviti sa napredovanjem unistavanja, ako se nesto zakaci za bagere i vidimo ga - javicemo"

(sreda, 18. mar 2020, 15:09) - anonymous [neregistrovani]

Uloziti u modernu tehn. satelitsko snim.

Steta sto u Viminacijumu sva velika otkrica "otkriju" bagari: 2 mamuta, grobove, itd. i svako otkrice znacajno osteti bager. Pa ova plovila od izuzetne vaznosti su prepolovljena bagerskim kopanjem.

(sreda, 18. mar 2020, 15:03) - Nemo [neregistrovani]

Браво, Мајсторе

Ave, doctor Phisicus Кораћ, vulgus te salutant! Са великом радозналошћу пратимо Ваша виминацијумска истраживања и желимо успех у раду. Радујемо се сваком новом открићу, свесни да су открића резултат систематичног рада, зачињеног са много ентузијазма.