Uzorci asteroida stižu nazad na Zemlju – istorijski uspeh japanske sonde

Japanska agencija za svemirska istraživanja objavila je kraj istraživačkoj fazi misije sonde „Hajabusa 2“. Svemirska letelica sutra će se otkačiti od asteroida Rjugu i početi godinu dana dugačak povratak na Zemlju.

Posle godinu i po dana ispitivanja i uzimanja uzoraka sa asteroida Rjugu, vreme je da „Hajabusa 2“ počne povratak nazad.

Sonda će sutra dobiti instrukcije da napusti Rjuguov sistem, a trebalo bi da napusti njegovo gravitaciono polje 18. novembra, nakon čega će upaliti svoje potisnike i početi povratak na Zemlji.

Očekuje se da će na Treći kamen od Sunca sleteti 2020. godine u decembru.

Na Zemlju nosi izuzetno vredne uzorke asteroida. Sonda je uspela dva puta da dodirne površinu asteroida i prikupi uzorke – 21. februara i ponovo da uzme dublje materijale 11. jula.

Osim toga, „Hajabusa 2“ je napravila veliki broj fotografija asteroida i isporučila nekoliko manjih robotičkih uređaja na površinu.

Sve u svemu, misija je postigla neverovatan uspeh koji se graniči sa nemogućim.

„Pomalo sam tužan, a pomalo i srećan što se vraća kući. Rjugu je bio u srcu naše svakodnevice već godinu i po dana“, kaže projektni menadžer Juići Tsuda.

Povratak na Zemlju trajaće mnogo manje nego odlazak do asteroida – tek oko godinu dana.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 20:38) - anonymous [neregistrovani]

Potisnik

Isto kao beztrzajni top,,, granata pa barut pesak,,, i cevka s obe strane suplja, sta je lakse leti brue.

(sreda, 13. nov 2019, 19:29) - anonymous [neregistrovani]

Potisnici

Zna li neko kako potisnici rade (funkcionisu) u bezvazdusnom prostoru (vakuumu), imajuci u vidu odnos sila akcije i reakcije

div id="adoceanrsvdcfhklggd">