Јапанци „бомбардовали“ астероид

Јапанска свемирска летилица „Хајабуса 2“ детонирала је експлозивни набој на астероиду „Рјугу“.

Циљ ове свемирске мисије је да се на астероиду „Рјугу“ направи вештачки кратер како би се прикупили узорци који ће научницима помоћи у истраживању настанка Земље и Сунчевог система.

Успех експеримента ће бити потврђен тек крајем априла, како прености Кјото њуз.

Експлозивну направу, названу „Мали преносни удар“, „Хајабуса 2“ је поставила у петак на висину од 500 метара изнад површине астероида. Овај конусни контејнер тежак 14 килограма пун пластичног експлозива био је причвршћен за свемирску летелицу и њиме на астероиду треба да буде пробијен кратер ширине десет метара.

У међувремену, летелица је маневрисала како би се заклонила од експлозије са друге стране астероида.

Уколико је „бомбардовање“ успело, експлозију ће забележити мале камере које је поставила јапанска Агенција за истраживање свемира, само се не зна колико ће трајати да ти снимци стигну до Земље.

Уколико се све буде одвијало по утврђеном плану, „Хајабуса 2“ ће се за неколико недеља вратити у кратер како би прикупила нетакнуте узорке астероида који нису били изложени спољашњим утицајима суровог окружења.

„Рјугу“ припада групи астероида Ц-типа који су настали у првим данима Сунчевог система. Научни резултати указују на то да је настао од остатака већег астероида који се сада враћају како би формирали секундарни објекат.

Пречник астероида „Рјугу“ је мало мањи од километра, а његова густина је толика да је снага гравитационог привлачења тек једна шездесетхиљадитинка Земљиног гравитационог привлачења. „Хајабуса 2“ ће се спустити у кратер само уколико неће бити у опасности да се судари са астероидом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво