Svetsko priznanje za učiteljicu iz Mionice

Učiteljica mioničke Osnovne škole „Milan Rakić“ Željana Radojičić Lukić je dobitnica svetskog priznanja za izuzetan doprinos obrazovanju. Priznanje joj je dodeljeno u Indiji, na Svetskom obrazovnom forumu u Nju Delhiju.

Ova globalna nagrada ima cilj da prepozna izuzetne nastavnike iz celog sveta koji daju doprinos svojoj profesiji, a ove godine nagrade su uručene nastavnicima iz 72 zemlje sveta.

Gostujući u Jutarnjem programu nagrađena učiteljica, Željana Radojičić-Lukić, najpre je svojim kolegama čestitala današnji praznik, Svetski dan učitelja, sa željom da se svi zajedno potrude da budu vidljiviji i da pokušaju da menjaju sliku obrazovanja.

„Ono što mi radimo u učionicama je jako značajno i to je prvi uslov. Drugi uslov je da motivišemo i inspirišemo druge nastavnike. Moramo biti neko ko je izašao iz učionica, izašao malo iz okvira i koji na jedan drugačiji način gleda na obrazovanje, a naročito kroz motivaciju kako bi nam se sutra najbolji odlučivali za nastavničku profesiju“, ističe nagrađena nastavnica.

Priznanja kao priznanja su laskava, prijaju, daju vetar u leđa, ali i nameću obavezu, dodaje gošća Jutarnjeg programa. Kada je 2018. godine izabrana među 50 najboljih nastavnika na svetu, odlučila je da sa koleginicom iz Makedonije pokrene inicijativu za osnivanje asocijacije najboljih nastavnika sa prostora bivše Jugoslavije sa ciljem da afirmišu nastavničku profesiju.

Projekat „Čarobnog sela“ koji je pokrenula pre više godina, a koji je predstavljen i u Indiji, prepoznao je Unicef i finansijski ga podržao. Međutim, kako navodi gošća Jutarnjeg programa, od tada niko nije ništa uložio u ovu inicijativu.

„Takav koncept ne postoji nigde u svetu, a namenjen je generacijama koje su rođene i odrasle uz pametne telefone. Zato je bitno da ih učimo životnim veštinama, da prolaze kroz iskustvena učenja, a ne samo kroz teorijska znanja. Nažalost, projekat 'Čarobno selo' i svi ostali projekti su podržani od strane mojih kolega i od nekih institucija, ali nisu postali deo sistema“, dodaje nagrađena učiteljica.

Međutim, Željana Radojičić-Lukić veru je da kao što voda uvek nađe put, da i dobre ideje moraju biti prepoznate.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво