U Finskoj se u školu ide samo u čarapama

Obrazovanje može da bude po meri svakog učenika, a učitelj najpoželjnije zanimanje. Primer je Finska. Zemlja u kojoj se sa ponosom ističe da je obrazovanje pravo svakog deteta i potpuno je besplatno – od udžbenika do ekskurzija.

U školi, kao i u kući. Samo u čarapama. Čas počinje irskom narodnom pričom o leptiru i pastiru. Šta su naučili iz nje, pokažu igrom. Etika, poštovanje različitosti i emocije - tema su razgovora. Tek na kraju časa sve utiske sumiraju i pišu sastav.

Učiteljica Marjo Dilstorm naglašava da se u finskom modelu obrazovanja najviše vodi računa o detetu kao o osobi koja raste i uči o svemu i to ne samo u školi i iz knjiga, već svuda stiče znanja.

„Na primer, prošle nedelje smo izašli napolje i brojali koliko je borovnica na jednom prostoru, obeležili smo taj prostor, izmerili ga, pa smo prvo nagađali koliko bi tu borovnica moglo uopšte da bude. Na kraju časa su ih pojeli“, objašnjava učiteljica.

Za osnovce u Finskoj važi pravilo da se u školu polazi tek kada se proslavi sedmi rođendan. Prve, prave ocene dobiće tek na kraju četvrtog razreda. Njihovi učitelji ih ne testiraju često, možda dva puta godišnje, ali najbolji su na međunarodnim testiranjima,  poput PISA testa.

Finci ne kriju svoj recept za uspeh. Čas traje 45 minuta, baš kao i u Srbiji, ali posle svakog đaci se odmore 15 minuta. Neretko na jednom času predaje i dvoje učitelja, pa mogu da se posvete jednako svoj deci. U nižim razredima nema ni klasičnog rasporeda časova.

„Uvek radimo na spajanju predmeta, posebno kod najmlađih i mi im ne kažemo sad imate matematiku, finski ili muzičko, jer oni prvo treba da se naviknu na školu. Imaju dva standardna testa, ali mi često proveravamo šta su naučili, a da oni i ne znaju da ih testiramo. Za mene kao učiteljicu to je test koliko su dobro nešto savladali i da ako treba to im ponovo ispredajem“, navodi Marjo Dilstrorm.

Iz kojih udžbenika će se učiti, predlažu predavači direktoru škole, on odobrava u skladu sa budžetom. Ipak, da bi sve funkcionisalo, tajna je, kažu, u popularnosti profesije. Učitelji su neretko bili najbolji đaci u generaciji, cene ih kao lekare i advokate.

„Učitelj je jedno od najpopularnijih zanimanja u Finskoj. Svi učitelji su visokoobrazovani i osim psihologije i pedagogije, uče multidisciplinarni pristup. Uz 13 tradicionalnih predmeta, mi imamo i ono što zovemo veštine za 21. vek. Mi sada ne znamo šta će biti potrebno deci koja su sada krenula u školu kada završe školovanje, to jest, koje će profesije biti aktuelne u tom trenutku. Zato su nam te veštine razmišljanja najvažnije“, naglašava Sana Vahtvorimen, specijalna savetnica u Ministarstvu obrazovanja i kulture.

Isti princip kao u osnovnoj, primenjuju i u srednjoj školi. Svejedno da li su izabrali usmereno ili opšte obrazovanje. Profesorima se obraćaju po imenu, jer veruju da se tako stvara neformalna atmosfera i poverenje.

Finci ipak nisu u potpunosti zadovoljni. Već planiraju šta bi još mogli bolje da urade i promene u narednom planu i programu za obrazovanje koji prave jednom u 10 godina. Imaju i viziju i to vrlo ambicioznu, da do 2030. godine svaka druga mlada osoba bude visokoobrazovana.

broj komentara 16 pošalji komentar
(utorak, 01. okt 2019, 13:40) - Brandao [neregistrovani]

Finska

Molim gastarbajtere i ljude koji su otisli iz Srbije pre 90-tih da ne pisu hvalospeve o srpskom skolstvu koje je sada na vrlo niskom granama. Pustite vi uspehe ucenika Matematicke gimnazije, njihov procentualnu udeo je vrlo mali u ukupnom broju djaka. Cilj je stvoriti harmonicnog pojedinca koji je sutradan koristan sebi, drustvu pa i drzavi, to je svrha regularnog obrazovanja. Ali avaj, kod nas je to zaboravljeno. Zato bravo Finska!!!

(ponedeljak, 30. sep 2019, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Skola

U skolu idu u cipelama a u skoli idu u carapama.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 11:03) - Dačo [neregistrovani]

Goli Finci

Znate li vi šta znači samo u čarapama? Očigledno ne.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 11:03) - anonymous [neregistrovani]

U potpunosti se slazem

ja imam dvoje dece u osnovnoj skoli i mislim da je nase skolstvo strasnio. Svaki dan moram da ponistavam negativne uticaje skole. Zalosno ali tacno. samo je bitno preleteti gradivo i pismeni test posle toga, a da li su deca nesto zapamtila od toga, nije nikome bitno. A roditelji kojima je bitno ili sami uce decu ili palcaju dodatne casove na kojima neko deci pojasnjava ono sto su preleteli od gradiva u skoli.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 10:59) - anonymous [neregistrovani]

Za autora

Piše u naslovu snimka ko je pripremio

(ponedeljak, 30. sep 2019, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Одличан текст!

Штета је што није објављено име аутора (или ја то нисам приметио...?)
Са изграђивањем културних и резонабилних грађана, т.ј. грађана који културу прихватају и схватају као бољи и практичнији начин живота, најбоље је почети - у школи. На тај начин, култивисаност постаје доминантна компонента већине личности (увек има изузетака... :), па сваки млади грађанин даље у животу зрачи и преноси тај позитиван и конструктиван однос према животу и друштву.
Финска није изолирана на овоме свету, па је подложна разним утицајима који нису складу са описаним трендом али - "рецепт" је сасвим, сасвим добар.
Изграђивање грађана са високим нивоом култивисаности, није само у интересу омладине - већ целог друштва. Млади културни и паметни човек остаје такав - целог свог живота...

(ponedeljak, 30. sep 2019, 08:46) - Tihi [neregistrovani]

Učitelj

Nemogu da opišem koliko je naš sistem obrazovanja pogrešan možda bi se moglo reći da više šteti nego što koristi.

Posebno objasniti nekim učiteljicama da način na koji se obraćaju deci je pogrešan a o ocjenjivanju da ne govorim.
U našem obrazovanju je jedini cilj preći predviđeno gradivo bez obzira koliko su deca stvarno naučila i usvojila znanja.

(ponedeljak, 30. sep 2019, 08:42) - anonymous [neregistrovani]

pa da...

pa da , samo se Finci opijaju a mi smo kao "finiji" od Finaca jel....?

(ponedeljak, 30. sep 2019, 08:36) - anonymous [neregistrovani]

Finska

Najvažnije u celoj priči da Finci imaju BESPLATNO školovanje,od besplatnih udzbenika do ekskurzija,a kod nas se sve plaća i to papreno!

(ponedeljak, 30. sep 2019, 08:31) - anonymous [neregistrovani]

OS Mosa Pijade

Ovo smo mi imali u Banovicima krajem sezdesetih, pocetkom sedamdesetih. Jakne, kisobrani i cipele ostavljani su u hodniku. U ucionicu se islo u papama.
Bili smo nekad bolji od Finske.