U susret maloj maturi

Pitanje koje se nameće nakon završene osnovne škole je: kuda dalje? Odgovor na to pitanje nije lako dati. Izbor zanimanja i dalji korak u obrazovanju ‒ ključne su odluke u životu mladih. Stoga je prirodno da su budući srednjoškolci neodlučni i nesigurni pri izboru srednje škole. I premda im mogu pomoći saveti roditelja, vršnjaka i nastavnika, ta odluka je, na kraju ‒ samo njihova.

Kada se, pre osam godina, vaš đak prvak upisao u osnovnu školu, a izvesno je da su godine brzo prošle, znali ste da će doći vreme za polaganje male mature. Nekada se taj ispit zvao prijemni ispit, a današnje generacije polažu ga pod nazivom mala matura. Iz aspekta psihologije, novonastali usvojeni naslov je bolji, jer to je provera i sumiranje znanja koje je učenik stekao tokom osam godina školovanja.
Mala matura predstavlja stres za sve učenike, ma koliko bili spremni za polaganje. Evidentno je da je stečeno znanje u nama i samo je pitanje kako ćemo ga i s kojom koncentracijom predstaviti u datim terminima male mature. Važno je ne gubiti iz vida da stres ne treba da postoji i da ga treba smanjiti na minimum.

Izvesno je da svako dete drugačije reaguje na taj izazov. Neki učenici pričaju o tome, drugi su zatvoreni, a nekima je to normalan sled događaja za buduće obrazovanje.
Naravno, ne treba zaboraviti da je upravo taj uzrast u jeku puberteta i da je posebno osetljiv na komentare. Roditelj treba da bude strpljiv i smiren u komunikaciji sa svojim osmakom, važno je da ga podržava i motiviše.

Mala matura je životni izazov na koji različito reaguju roditelji, a različito deca. Svima je u osnovi jedna želja, uspeh.

Pripreme za polaganje male mature traju osam godina, upisom u osnovnu školu. Svaki učenik pri svojim pripremama za pismene i kontrolne zadatke, deo gradiva zapamti, pa ga za malu maturu ponovi kroz predviđene testove štampane i pripremljene namenski.

Veliku podršku učenicima pružaju i profesori pojedinih predmeta, u vidu pripremnih časova i pripremne nastave. Za pomoć znanju tu su i različiti onlajn servisi.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 07. maj 2018, 08:33) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Naravno da to nije najvažnija odluka ali je prva odluka kojom polako ulaze u realan svet u kom ih niko i ništa neće štedeti. Sa 14 su deca a sa 19 neki već počnu da rade! Nikada nije bilo lakše osmacima nego što je sada. Zbirke, pripreme, iop-i ali što im se više olakšava oni manje i pružaju.

(nedelja, 06. maj 2018, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Strasno

Naajvaznija odluka o i u zivotu sa 14 godina....Boze ,shavamo li sta radimo"DECI"...uzas !

div id="adoceanrsvdcfhklggd">