Kosmaj ‒ prilagođavanje ljubiteljima prirode

Kosmaj se ubraja u najniže planine u Srbiji, sa visinom od 626 metara. Ugnežđen je između Sopota i Mladenovca i ima tri vrha ‒ Mali, Goli i Rutavi.

Suzana Filipović iz Planinarskog kluba „Greben" iz Mladenovca kaže za RTS da na Kosmaju raste oko 500 vrsta biljaka, među kojima ima i endemskih vrsta, zatim oko 300 vrsta gljiva a planina je dom i za 100 vrsta ptica.

„Ceo Kosmaj je pod šumom. Na strmim predelima su uglavnom hrastovi i bukova šuma, mestimično sa četinarima. Kako se ide ka podnožju, dominiraju travnate površine, dok su u podnožju njive i obradive površine,  pošto je reč o ruralnom kraju", kaže Filipovićeva.

Od životinjskog sveta na Kosmaju, kako kaže, vredno je pomenuti lisice, jarebice, prepelice, srne i zečeve.

U klubu „Greben" trude se da planinu što više prilagode posetiocima.

„Preuzeli smo inicijativu u saradnji sa preduzećem Srbijašume da Kosmaj obeležimo i kako se to kaže ‒ dovedemo u red. Imaćemo pet ili šest planinarskih staza koje će biti dobro markirane, postavićemo table. Naši ljudi su ovih dana na terenu, ucrtavaju se staze, rade se proračuni. Nadamo se da će najkasnije na proleće ili leto ove godine sve to biti sprovedeno u delo", najavljuje Filipovićeva.

U Planinarskom klubu „Greben" kažu da su otvoreni za sve ljubitelje prirode i pozivaju zainteresovane da im se obrate kako bi ih poveli u obilazak i upoznavanje Kosmaja.

Na Svetski dan planina, koji je obeležen 11. decembra, sigurno su najponosnije bile države na čije planine nije kročila ljudska noga, poput onih koje prekriva Amazonija u Južnoj Americi. Srbiju u tom smislu krasi desetak prašuma, među kojima je i poznata Vinatovača ‒ strogo zaštićen rezervat, koji odlikuju stoletna bukova stabla, navodi Biljana Krsteski iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. jan 2018, 13:29) - anonymous [neregistrovani]

Vinatovača

Požurite sa tom odlukom o nacionalnom parku Kučaj, da se zaštiti i Vinatovača. Ako ovako nastavi ono preduzeće pored autopura poješće celu šumu. A ono što ostane dokusuriće vojska vežbama na pasuljanama.