Bigoreksija ‒ poremećaj koji gura muškarce u smrt

Muškarci širom sveta žrtvuju svoje živote kako bi dobili mišićav izgled. U stvari, oni pate od mišićne dismorfije poznate kao bigoreksija. Taj poremećaj može uzrokovati depresiju, sklonost ka samoubistvu, kao i naprasnu smrt od moždanog i srčanog udara.

Nakon što je u Dejli mejlu objavljena vest o smrtnom slučaju dvadesetogodišnjeg mladića Olija Loinea, veliki deo svetske javnosti je sa ozbiljnošću počeo da se odnosi prema poremećaju poznatom kao bigoreksija.

Od poremećaja koji karakteriše opsesivna potreba za uvećanjem mišića pati svaki deseti muškarac u teretani. Kao što bolesnici od anoreksije nisu u stanju da shvate da nisu predebeli, tako i muškarci koji pate od bigoreksije ne prihvataju da su njihovi mišići dovoljno veliki uprkos objektivnom izgledu.

Taj anksiozni poremećaj pored psihičkih tegoba dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, na prvom mestu do srčanog i moždanog udara, skupljanja testisa, gubitka kose, bezvoljnosti, pa čak i do pokušaja samoubistva. Ti problemi su potencirani i zbog zloupotrebe supstanci za veštačko uvećanje mišića, koje mogu štetiti kardiovaskularnom sistemu.

Opsesivnost u pojedinim slučajevima može postati dominantna preokupacija, tako da takvi slučajevi dovode do ozbiljne disfunkcionalnosti i fokusiranja isključivo na narcisoidno bavljenje svojim telom. Takve osobe su praktično onemogućene da se uklapaju u socijalne oblike ponašanja i bave uobičajenim aktivnostima i poslovima.

U jednom programu koji je realizovao Bi-Bi-Si, stručnjaci iz tog domena, predvođeni Robom Vilijemsom (koji vodi Centar za dismorfični poremećaj), razmatrali su bigoreksiju kao psihički poremećaj i ukazali na uzroke koji leže u genetici i neravnoteži hormona u mozgu, i koji su karakteristični i za većinu drugih psihijatrijskih stanja.

Kao okidač navode se traume u detinjstvu izazvane zlostavljanjem i stvaranjem nesigurnosti kod deteta, što je u adolescenciji dovelo do sublimacije frustracija u projekciji o idealnom telesnom izgledu koji bi trebalo da bude slika uspešnosti i moći. Nažalost, kao i veliki broj drugih ekstremnih eksperimenata sa sopstvenim telom, i bodibilding može biti zamka u koju upada veliki broj mladih ljudi koji su na kraju prinuđeni da potraže stručnu medicinsku pomoć.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 02. avg 2019, 03:11) - Jelka7 [neregistrovani]

Procitaj malo bolje.

Ne znam kako si izvukao/la ovakav zakljucak. Postoji razlika izmedju maximuma i orepumpavanja misica kao sto postoji razlika izmedju anoreksije i zdravog izgleda.
Inace ovo za testise je tacno, nazalost

(utorak, 22. nov 2016, 22:53) - anonymous [neregistrovani]

Bigoreksija?

Luddilo.

(utorak, 22. nov 2016, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

zanimljivo

Znaci sada svi mi koji se trudimo da izvucemo maksimum u sportu, patimo od depresije?

(utorak, 22. nov 2016, 19:32) - anonymous [neregistrovani]

slaninica i crni luk

i da vidite kako se uvecava telesna masa heheh

(utorak, 22. nov 2016, 15:56) - Rade [neregistrovani]

sportsko telo

Dovoljno je, hraniti se normalno i malo trenitari da se dobije lepo sportsko telo.

(utorak, 22. nov 2016, 15:38) - anonymous [neregistrovani]

:)

Kako to mišićna dismorfija izaziva depresiju i sklonost ka samoubistvu? I znači li to da oni koji nisu nabildovani ne mogu patiti od psihičkih problema? Inače mislim da stvarno samo čovek sa teškim psihičkim problemima može da se "pumpa" i diže tegove, ali mislim da mentalni problemi moraju da postoje pre toga, a nikako da budu uzrokovani teretanom. A u depresiju (i do samoubistva) može da zapadne svako ko je jako nezadovoljan svojim izgledom. Lako je onima koji imaju para - oni samo kupe kabiolet ili periku.

(utorak, 22. nov 2016, 13:09) - bata [neregistrovani]

hmm

I evo još jednog biznisa za psihijatre i specijaliste svih mogućih žanrova.