Humorom do uspešnijeg učenja

Oslanjajući se na saznanje da nasmejati stariju decu može povećati mnoge aspekte spoznaje, francuski naučnici su osmislili eksperiment kako bi videli da li humor takođe može uticati na sposobnost manje dece da uče.

Kaže se da je smeh najbolji lek. A ako je verovati timu francuskih naučnika, može da bude i pomagalo u učenju. Naučnici su u studiji u časopisu "Spoznaja i emocije" otkrili da humor može pomoći maloj deci da nauče nove veštine.

Za učešće u studiji su izabrana deca starosti od 18 meseci. Svako dete je posmatralo odraslu osobu koja koristi alat da bi dohvatila igračku van dometa njene ruke.

U jednoj grupi, odrasla osoba se jednostavno igrala sa igračkom nakon što ju je uzela; dok bi u drugoj grupi odrasla osoba odmah bacila igračku na pod, što je pola dece koja su tome prisustvovala zasmejalo.

Posle obrade podataka, naučnici su utvrdili da su deca koja su se smejala šalama odraslih bila u stanju da sama ponove radnju uspešnije od one koja se nisu smejala. Deca koja su se smejala su takođe bila uspešnija i od dece iz kontrolne grupe "bez humora".

Veza smeha sa učenjem

Nije sasvim jasno zašto je smeh povezan sa sposobnošću male dece da uče, ali su autori studije izneli dva moguća objašnjenja.

Prvo se odnosi na narav deteta: "Humor nije sam po sebi olakšao učenje, već činjenica da su bebe, koje su po naravi vesele, češće stupale u interakciju sa okolinom i samim tim češće pokušavale i uspele da izvrše zadatak", objašnjavaju istraživači.

Dodaju da je "moguće da nasmejane bebe imaju naprednije socijalne veštine ili kognitivne sposobnosti, što im omogućava da lakše komuniciraju sa drugima i čini ih sklonijim da oponašaju postupke drugih".

Drugo objašnjenje koje su autori izneli se odnosi na hemiju mozga. Poznato je da pozitivna osećanja, poput smeha ili dobrih odnosa sa ljudima, mogu povećati nivo dopamina u mozgu, koji ima pozitivan efekat na učenje. "Na taj način, ovde primećen efekat može biti opšti efekat usled pozitivnih emocija, a ne zbog humora ili smeha samog po sebi," primećuju naučnici.

Iako bi trebalo sprovesti detaljnija istraživanja o uticaju humora na učenje, roditeljima koji se spremaju za nezabavni zadatak privikavanja deteta na nošu se može preporučiti da, bez obzira na sve, ne skidaju osmeh sa lica.

Pripremila: Tamara Vešković

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво