Fregata, ptica sa Galapagosa, spava - u letu

Naučnici Nacionalnog parka „Galapagos” objavili su rezultate najnovije međunarodne studije koja je otkrila da fregata, ptica sa tog arhipelaga, spava dok leti.

Ptica je poznata po dugim putovanjima ‒ njen let nekada traje neprekidno i po deset dana. Tim naučnika iz više zemalja merio je moždane talase ptice pomoću mernog instrumenta i malenog dži-pi-es aparata, koje su postavili na glavu ptice.

Oni su otkrili da fregata spava manje od jednog sata dnevno dok leti. Međutim, kada je u gnezdu, ta ptica spava više od dvanaest sati dnevno.

Merni instrumenti su otkrili da u toku fregatinog leta jedna polovina mozga spava, dok je druga budna i motri na okolinu.

Fregate su inače poznate po tome što mogu da prelete i 3000 kilometara bez sletanja. Teže samo oko jedan kilogram, ali imaju raspon krila koji je među najvećim u ptičjem svetu, i iznosi skoro jedan metar.

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи