Fregata, ptica sa Galapagosa, spava - u letu

Naučnici Nacionalnog parka „Galapagos” objavili su rezultate najnovije međunarodne studije koja je otkrila da fregata, ptica sa tog arhipelaga, spava dok leti.

Ptica je poznata po dugim putovanjima ‒ njen let nekada traje neprekidno i po deset dana. Tim naučnika iz više zemalja merio je moždane talase ptice pomoću mernog instrumenta i malenog dži-pi-es aparata, koje su postavili na glavu ptice.

Oni su otkrili da fregata spava manje od jednog sata dnevno dok leti. Međutim, kada je u gnezdu, ta ptica spava više od dvanaest sati dnevno.

Merni instrumenti su otkrili da u toku fregatinog leta jedna polovina mozga spava, dok je druga budna i motri na okolinu.

Fregate su inače poznate po tome što mogu da prelete i 3000 kilometara bez sletanja. Teže samo oko jedan kilogram, ali imaju raspon krila koji je među najvećim u ptičjem svetu, i iznosi skoro jedan metar.

 

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 29. jun 2020, 22:40) - Miroslav [neregistrovani]

Tačno

Fregata IMA najveći ODNOS raspona krila i veličine trupa. Znači "najkrilatija" ptica u odnosu na telo.

(četvrtak, 18. avg 2016, 00:05) - anonymous [neregistrovani]

netacno !!!

Kondor ptica ima najveci raspon krila na svetu.

(sreda, 17. avg 2016, 19:24) - anonymous [neregistrovani]

Mogu samo da zamislim??

Kako je lepo -leteti i spavati....? Zamislite samo tu lepotu..?? Ih kad bih mogao i Ja ...da spavam i da letim i da se nikada ne budim...?

(sreda, 17. avg 2016, 19:13) - Свирам на кривину! [neregistrovani]

Као наши...

возачи!

(sreda, 17. avg 2016, 16:30) - anonymous [neregistrovani]

m

ovako cu i ja jos malo...