Domaći stručnjaci dokazali lekovita svojstva aronije

Jednomesečna studija Instituta „Dr Josif Pančić“ u saradnji sa Laboratorijom za neurokardiologiju Kliničkog centra „Bežanijska kosa“ dokazuje da organski sok aronije utiče na snižavanje krvnog pritiska i da poseduje moćna antioksidativna svojstva.

Stručnjaci Instituta za proučavanje lekovitog bilja „Dr Josif Pančić“ u saradnji sa Laboratorijom za neurokardiologiju Kliničkog centra „Bežanijska kosa“ sproveli su jednomesečnu kliničku studiju o efektima organskog soka aronije na krvni pritisak i biohemijske parametre. Uticaj je utvrđivan kod ispitanika u početnim fazama povišenog krvnog pritiska koji nisu na terapiji antihipertenzivima.

Ispitanici su u toku studije konzumirali dva puta po 100 ml soka dnevno. Posle završetka studije, konstatovano je da su prosečni dvadesetčetvoročasovni sistolni i dijastolni pritisak kao i sistolni i dijastolni pritisci za vreme budnog stanja, statistički značajno smanjeni.

Uočeno je i značajno smanjenje nivoa triglicerida kao i ukupnom i LDL holesterola. Dobijeni rezultati ukazuju na potencijalni pozitivan uticaj konzumiranje soka od aronije na krvni pritisak i lipidni status kod osoba sa početnim fazama hipertenzije.

Prevencija i održavanje zdravlja kardiovaskularnog sistema 

Istovremeno je sprovedena studija kojom je ispitivan uticaj soka aronije na profil masnih kiselina u eritrocitima i ćelijske antioksidativne enzime zdravih ispitanika. Rezultati pokazuju da konzumiranje soka aronije ispoljava pozitivne efekate na aktivnost ćelijskih antioksidativnih enzima i statusa masnih kiselina, najverovatnije mehanizmom indirektnog antioksidativnog delovanja na profil masnih kiselina u sastavu membrana ćelija.

Na osnovu navedenih istraživanja, zaključuje se da polifenolima bogat sok aronije može imati potencijalnu ulogu u zaštiti ćelije od oksidativnog oštećenja ćelija i preventivnu ulogu u održavanju zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Studija je realizovana u okviru projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tradicionalni i novi proizvodi od plodova gajenih i samoniklih vrsta voćaka i vinove loze i nus-produkata u preradi, sa posebnim osvrtom na autohtone sorte: hemijska karakterizacija i biološki profil. Rukovodilac projekta je naučni savetnik u Institutu „Dr Josif Pančić“ dr Katarina Šavikin.

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 01. nov 2018, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

aronija

molim vas kontakt porodice iz Pančeva koja se bavi proizvodnjom aronije.. hvala

(utorak, 29. mar 2016, 08:48) - anonymous [neregistrovani]

Veliko istrazivanje

>>...спровели су једномесечну клиничку студију о ефектима органског сока ароније...<<
- Mnogo su "otkrili" za samo mesec dana :))))
- I sve to odavno pise u raznim stranim casopisima...

(ponedeljak, 28. mar 2016, 22:23) - Aлександар Живковић [neregistrovani]

РУБРИКА ЗА 10

Баш сте ме обрадовали увођењем рубрике Образовање и наука на порталу.
Радо бих вам узвратио органским соком од ароније. Ко зна? Можда технологија то једног дана и дозволи.

(ponedeljak, 28. mar 2016, 20:18) - anonymous [neregistrovani]

SOK

pijem sok od aronije vec 3 godine i to 100% domaci jedna porodica se bavi time iz panceva, stvarno je vrhunska stvar!!!!

(ponedeljak, 28. mar 2016, 18:52) - ☺ [neregistrovani]

Saznali smo kako se kreće Cryptotora thamicola uz vodopad


A da li znate na koji način se lososi kreću uz vodopad?!

(ponedeljak, 28. mar 2016, 18:49) - ☺ [neregistrovani]

Moram vas pohvaliti!


Baš mi je drago što je rubuka "Nauka" konačno posebno naznačena na portalu RTS-a!

(ponedeljak, 28. mar 2016, 17:09) - anonymous [neregistrovani]

internet lekari

E ako ti tvrdis to je vec onda ozbiljno.

(ponedeljak, 28. mar 2016, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Ja tvrdim

i bez naučne studije, da slične rezultate daju i sokovi od ostalih bobičastih plodova (borovnica, kupina, malina, ribizla, crno grožđe...) kao i citrusa (limun, limeta, pomorandža, mandarina, grejprut...). Vitamin "C" u prirodnom obliku je CAR.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">