U izazivaču malarije krije se lek za kancer?

Protein koji se nalazi u parazitu koji izaziva malariju, mogao bi biti lek za kancer. Naučnici Instituta za medicinska istraživanja u Vankuveru, u saradnji sa istraživačima Univerziteta u Kopenhagenu, u izazivaču opasnog oboljenja vide potencijal za lečenje malignih tumora.

Ispitujući zbog čega su medicinski nalazi trudnica često suspektni na malariju, naučnici Univerziteta u Vankuveru, slučajno su došli do drugog, veoma važnog otkrića.

Otkrili su da određeni protein, prisutan u parazitu koji izaziva malariju, možda može biti lek za kancer. Izazivač opasnog oboljenja se pokazao i kao potencijal za lečenje malignih tumora.

Naučnici Instituta za medicinska istraživanja u Vankuveru, u saradnji sa istraživačima Univerziteta u Kopenhagenu, izdvojili su protein iz malarije, uz čiju pomoć je zaustavljen rast različitih vrsta tumora kod laboratorijskih miševa.

Jedno otkriće je vodilo ka sledećim, a sve je počelo prilikom rada s trudnicama, kada je uočeno da parazit koji prenose komarci, luči protein sklon vezivanju sa određenim tipom molekula šećera u placenti.

Taj isti molekul šećera je prisutan kod mnogih vrsta raka. Postoji jedan važan detalj a to je zajednički imenitelj za tkivo kancera i placentu. Oba rastu veoma brzo na uštrb ostalih okolnih tkiva koja bivaju potisnuta.

Šećer kao meta terapije

Istraživači su se složili da upravo molekul šećera treba tretirati kao metu prilikom primene antikancerogene terapije. Upravo je protein označen kao VAR2CSA baza za proizvodnju odgovarajućeg leka za maligne tumore.

Eksperiment sa novim lekom je izveden na stotinama normalnih i isto toliko maligno izmenjenih ćelija. Rezultat je bio impresivan jer je lek ciljano uništio više od 95 odsto kancerogenih ćelija. Lek je najpre primenjen na laboratorijskim životinjama a potom za tretman tri različita tipa tumora kod ljudi.

Kad je reč o Non-Hodžkin limfomu, tumori tretirani kod miševa su se smanjili na četvrtinu svoje veličine u odnosu na kontrolnu netretiranu grupu. Tumori prostate su se sasvim povukli kod dva od šest tretiranih miševa u roku od mesec dana po početku primene terapije. Kod pet od šest miševa kojima je davana terapija, metastaze raka dojke su potpuno izlečene i nije bilo propratnih negativnih efekata koji bi bili pripisani toj terapiji.

Pol Sorensen, profesor patologije i laboratorijske medicine na Univerzitetu u Vankuveru, smatra da terapijsko ciljanje molekula šećera i kod dece i kod odraslih pacijenata predstavlja pravi put ka izlečenju kancera. Neobično u svemu jeste to što se uz pomoć jedne opasne bolesti došlo na trag leku protiv druge teške i smrtonosne bolesti.

Dve velike farmaceutske kompanije, jedna u Vankuveru i druga u Kopenhagenu, rade udruženo na proizvodnji leka za kliničke probe kod obolelih ljudi. Period testiranja novog leka će trajati naredne tri do četiri godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара