Nakon jednog veka potvrđena Ajnštajnova teorija relativiteta

Otkriće gravitacionih talasa predstavlja potvrdu Ajnaštajnove opšte teorije relativiteta koju su naučnici pokušavali da detektuju čitav jedan vek, objašnjavaju fizičari.

Gravitacioni talasi mogu da nam pomognu da razumemo kako je svemir nastao, a ovo otkriće predstavlja revoluciju u razvoju kosmologije.

Naime, naučnici u Vašingtonu objavili su zapanjujuće otkriće – otkriveni su gravitacioni talasi što je, kako objašnjavaju, još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, preneo je Bi-Bi-Si.

„Detektovali smo gravitacione talase“, saopštio je direktor projekta Dejvid Rajc.

Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine uspomoć lasera traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Inače, postojanje gravitacionih talasa bilo je jedno od ključnih predviđanja u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine.

Iz Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu objašnjavaju da je pre 100 godina Ajnštajn postavio opštu teoriju relativnosti i napisao osnovnu jednačinu kojom objašnjava kako se ponaša gravitacija, odnosno masa u celom univerzumu.

Teorija relativnosti predvidela je pojavu koja već čitav vek nije detektovana, a iako je opšta teorija dokazana drugim eksperimentima, do sada nije bilo nijedne potvrde da postoji ovo što je sada potvrđeno, navode u CPN.

Ajnštajn je praktično zamislio da u prostoru u univerzumu velika masa menja prostor oko sebe i to je nalik pojavi kada, na primer, postoji zategnuta površina vode i ubaci se kamenčić koji na površini stvara talas.

„Sama teorija predviđa da kada se stvara velika masa u unverzumu ona treba da prozvede gravitacioni talas, a to nije isto što i talas na površini vode koji je mehanički ili elektromagnetni talas. To su talasi koji prožimaju ceo svet i niko nije pomislio da mogu da se detektuju“, objašnjavaju u Centru za promociju nauke.

Indirektni dokaz je ranije postojao, ali se ipak svojevremeno ispostavilo da je bilo izvesnih greški u merenju.

„Ovo sada pokazuje da je Ajnštajn bio u pravu i teorija je potvrđena i sa te strane. Znalo se da važi, ali je predviđala i gravitacione talase koje niko do sada nije video. Sada je jasno i da je taj deo teorije ispravan“, kažu u CPN i dodaju da to otkriće može da pomogne da razumemo kako je svemir nastao.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 12. feb 2016, 10:41) - www.mbt66.eu [neregistrovani]

Možda da je samo poimanje prostora apriorno


Nameće se pitanje koliko je Kantova teza da su poimanje vremena i prostora apriorni uticala na shvatanje vremena i prostora!

(petak, 12. feb 2016, 10:23) - 263A [neregistrovani]

I gravitaciji treba vremena da proradi!

Jednom sam u nekoj naučnoj emisi upratio objašnjnje u vezi sa gravitaciom u kojem se tvrdilo da bi u slučaju da Sunce odjednom nestane planete koje kruže oko Sunca nastavile da kruže istom putanjom određen period vremena pa bi tek onda počele da se kreću nekom drugom putanjom, dakle, i gravitaciji treba vremena da proradi!

(petak, 12. feb 2016, 05:36) - Dragan [neregistrovani]

IMA čestica

Neka ovi naučnici pročitaju knjigu Teorija IMA čestica.. Miloš Kapor....

(petak, 12. feb 2016, 00:49) - anonymous [neregistrovani]

Nije Anstajnova vec Milevina

Samo sto je ona cutala i pustila muza da govori. Kao i vecina patrijarhalno vaspitanih zena srpkinja tog vremena.

(petak, 12. feb 2016, 00:06) - anonymous [neregistrovani]

Teorijska fizika

Prvo, tzv. Opsta teorija relativnosti je nelinearna tenzorska teorija, tj. Matrica jednacina, koja samo čistim matem. trikovima može da bude linezrizovana i da se onda tumači i kao talasnog karaktera. Uopste, istom tom procedurom se računa sve na bazi te teorije. I same tzv. crne rupe su posebna izmišljotina koja ne sledi iz prvih tenzorskih jednačina. Dakle, primenom reductio ad absurdum, ovaj nalaz, ako je iole verodostojan, u stvari obara OTR, a eventualno moze da potvrdi jednu stariju ideju tzv. Vektorske gravitacije genijalnog Olivera Hevisajda ili neki njen moderni derivativ. Užasno je koliko je nauka i dalje zatrovana politickim motivima. Akadamija, mainstream, ne dozvoljava prodor originalnih uvida koji bi čovecanstvo preveli u jedan sasvim novi ciklus.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">