Orhideja, kraljica obmane

Mala čuda prirode nalaze se na svakom koraku. Onaj ko ume da gleda, oseća i misli, mnogo toga može naučiti. Zato ne bi trebalo da nas iznenadi što je prva velika studija Čarlsa Darvina bila o fascinantnom polnom životu orhideja. Naime, prvo delo koje je Darvin završio, pre „Porekla vrsta”, bilo je „Različite dovitljivosti koje orhideje koriste da bi ih insekti oprašili”.

Орхидеја, краљица обмане Орхидеја, краљица обмане

Zamislite koliko bi tek kontroverzi ovo delo izazvalo da je kojim slučajem prvo objavljeno? Elem, ono što je privuklo Darvinovu pažnju jesu karakteristike cveta orhideje kao primer savršenog prilagođavanja. Ove biljke imaju sposobnost da naprave hiljadu „lica“, da glume ono što nisu, lažno se predstave i izvedu neverovatne imitacije, a sve u cilju produžetka vrste iliti reprodukcije. Zbog svega toga za orhideje možemo slobodno reći da su kraljice obmane!

Danas je poznato između 22.000 i 26.000 vrsta orhideje, mada će naučnici koji istražuju ovu biljku taj broj podići na nezvaničnih tridesetak hiljada, što je dva puta više od broja vrsta ptica ili četiri puta više od broja vrsta sisara. Tokom otprilike 80 miliona godina evolucije, uspele su da nastane šest kontinenata i gotovo svako stanište na planeti, od pustinja do tropskih šuma, od planina do dnevnih soba i restorana. 

Ono što i danas istinski fascinira svakoga ko se zainteresuje za orhideje, jeste način na koji su uspele da se u tolikom broju razmožavaju i da se nastane po celom svetu. Zaista nije jednostavno praktikovati razmnožavanje kada ste duboko ukorenjeni na jednom mestu poput biljaka. Šta uraditi u takvoj situaciji? Neke od strategija su usavršavanje boja, mirisa, izgleda i biohemije sa „višim“ bićima kao što su insekti i životinje, u cilju produžetka vrste.

Tako orhideja iz roda drakula privlači mušice proizvodeći neprijatne mirise poput mirisa buđi, urina ili trulog mesa. Neke podražavaju izgled skloništa imitirajući rupe za skrivanje, ima i onih koje u potpunosti prekopiraju izgled cvetnica bogatih nektarom, ali ipak je ubedljivo najinteresantnija ona obmana u kojoj se, verovali ili ne, imitira mogućnost seksa! 

Ovoj tehnici opstanka pribegla je orhideja pčelica, nazvana još i orhidejom prostitutkom. Ova lukavica zavodi mužjake pčela tako što podražava izgled i miris prave pčele - i to nije sve... Ovu majstoriju, neverovatna orhideja dovela je do savršenstva imitirajući mekane, paperjaste dlačice koje su gotovo iste na dodir kao kod pravih pčela. Usplahireni mužjak, spreman na realizaciju ljubavnog zanosa, potpuno u transu „napada i napada“ kraljicu obmane, duboko uveren da je reč o prekrasnoj pripadnici suprotnog pola.

Kad shvati da od tog posla vajde nema, zbunjen, besan i frustriran, odlazi dalje i ne primetivši da je na svojim nožicama i mekom telu poneo na stotine hiljada čestica polenskog praha - a nekada jedan plod može imati oko tri miliona semenki. Za orhideju pčelicu misija je završena, ona je stoprocentno obezbedila svoju reprodukciju, a siroti mužjak poslužo je svrsi.

Svoje čarobne moći orhideje su oprobale i na ljudima i to još u viktorijansko doba kada je opčinjenost ovim cvetom skoro pa vodila u ludilo nazvano orhidelirijum. Od davnina se verovalo da orhideje imaju svojstvo afrodizijaka i danas se jedna vrsta ove biljke koristi, kao salep, za lečenje raznih problema gastrointestinalnog trakta.

Logično je što je ovako lep cvet zauzeo svoje mesto i u kozmetologiji i u antiejdžing medicini, a industrija parfema uveliko koristi mirisnu notu orhideje u skoro 90 odsto svojih proizvoda. Najnovija istraživanja pokazuju da je ova biljka izuzetno bogata vitaminima i antioksidansima, te njena upotreba u farmaciji iz dana u dan postaje sve kompleksnija.

Ono što je iznad svega proslavilo orhideju jeste elegancija i nesvakidašnja lepota zbog koje se svake godine njihov broj umnožava fabrikovanim, hibridnim vrstama. Čovek je gotovo do savršenstva usavršio ovu metodu i skoro je nemoguće predviteti koliko će još hibridnih vrsta ove biljke nastati u laboratorijama širom sveta.

Potpuno je izvesno da su orhideje dobile i ovu bitku sa ljudima jer je njihova budućnost zagarantovana. Možemo samo da im se divimo i „prepišemo“ poneki recept za uspeh, jer one opstaju uprkos svemu, prevazilaze prepreke, menjaju oblike, menjaju sebe, osvajaju nove teritorije i umnožavaju armiju onih koji ih jednostavno obožavaju.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво