Katalog srpskih rukopisa u češkim zbirkama

U Narodnom muzeju u Pragu čuva se zbirka Pavela Jozefa Šafarika u kojoj se nalaze vredne srpske knjige.

Pod okriljem srpskih srednjovekovnih vladara i tokom kasnijih perioda naše istorije naraštaji monaha i đaka temeljili su zadužbinu istorijskog pisanog pamćenja srpskog naroda.

Sticajem raznorodnih okolnosti mnoge rukopisne knjige rasute su po svetu u inostranim bibliotekama i zbirkama, daleko od očiju javnosti. Gotovo dva veka napori koje ulažu istraživači i zaljubljenici u slovensku kulturu doprinose boljem sagledavanju srpske pisane baštine.

Projekat koji je pokrenut 2008. godine u okviru Biblioteke Srpske patrijaršije okupio je naučnike sa Beogradskog univerziteta i Narodne biblioteke Srbije. Profesori sa Beogradskog univerziteta Zoran Rakić, Irena Špadijer i Zoran Ranković, arheograf Narodne bibilioteke Srbije Vladan Trijić i upravnik Biblioteke Srpske patrijaršije Zoran Nedeljković, vršili su istraživanja u Nacionalnoj biblioteci u Klementinumu i Narodnom muzeju u Pragu.

Publikovan „Katalog srpskih rukopisa u českim zbirkama" u kome su opisana dela od 13. do 18. veka iz Zbirke Pavela Jozefa Šafarika, predstavlja rezultat prvih istraživanja obavljenih tokom 2010. godine u Pragu kao poduhvat od prvorazrednog nacionalnog značaja.

Istraživanja ove naučne komisije do sada su vršena u Pragu, Slovačkoj, Mađarskoj i Austriji.

Projekat „Istraživanje i prikupljanje srpskih rukopisa u inostranim zbirkama, muzejima i bibliotekama" predstavljen je detaljno u okviru serije „Staro srpsko pisano nasleđe" Obrazovno-naučnog programa RTS-a.

broj komentara 2 pošalji komentar
(nedelja, 03. apr 2016, 01:22) - anonymous [neregistrovani]

Gde se ovo moze detaljnije pogledati

Ima li neki link na internetu gde se ovo moze detaljnije pogledati? TV ne gledam.

(subota, 02. apr 2016, 22:57) - anonymous [neregistrovani]

isa

Šafarik je bio genijalni erudita i slavista. Za Srbe je značajan jer je decidno tvrdio da smo starosedeoci na Balkanu i da se nismo doselili u 7. veku. Po njemu stari naziv za sve tzv. Slovene je bio Srbi.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">