Čitaj mi!

Odgovori lekara, 27. maj 2015.

Ukoliko imate problem sa srcem, plućima,bubrezima, a ne znate šta da radite i nemate koga da pitate, obratite se našoj maloj onlajn bolnici. Mislimo na zdravlje: mladih i starih. Sa nama su lekari: Doma zdravlja „Savski venac“, Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Vojnomedicinske akademije, Klinike „Dr Laza Lazarević“ i Instituta za majku i dete.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Pitanje: Imam suženje kičmenog stuba, a od kičme imam veoma jake bolove u nogama i veoma otežan hod. Od terapije sam koristio „paracetamol“, „baralgin“. Nije mi pomoglo. Šta da uzimam? (M.M)

Odgovor: Teško je reći koji je lek protiv bola najbolji, jer je to individualna stvar. Ali pre svega mislim da dijagnostika nije urađena do kraja. Potrebno je nalaz dopuniti: magnetnom rezonancom LS dela kičme, EMNG nalazom donjih ekstremiteta, neurološkim pregledom, ali i pregledom od strane fizijatra. Nakon toga, dobićete odgovarajuću terapiju, koja će Vama najviše pomoći. (Dr Milica Mugoša, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Uradio sam kompletnu analizu krvi i sve je dobro izuzev holesterola koji je ispod granice normale. Da li je to dobro? Do sada sam čuo samo da neko ima povišen, ali ne i nizak holesterol? (B.P)

Odgovor: Poslednjih godina su referentne vrednosti holesterola znatno smanjene i smatra se da ne postoji donja granica za holesterol. Rezultati istraživanja Evropskog udruženja za aterosklerozu pokazali su da je nizak nivo ukupnog holesterola povezan s nižom stopom smrtnosti. Ukoliko se jave određene tegobe, posavetujte se sa izabranim lekarom (održavajte normalnu telesnu težinu i umereno se hraniti). (Dr Snežana Kalabić, Dom zdravlja „Savski venac“)

Pitanje: Imam herpes godinama. Planiram bebu, šta da radim? (S.M)

Odgovor: Niste naveli o kojem tipu herpesa se radi. Postoje dva tipa herpes simplex virusa: tip 1 koji izaziva infekciju uglavnom usne sluzokože, a tip 2 infekciju genitalnog trakta. Morate da jačate imunitet, da se bavite nekom umerenom fizičkom aktivnošću i da uzbegavate stresne situacije. Ipak, savetujem Vam da se obratite ginekologu, koji će pratiti Vašu trudnoći. (Dr Sandra Mrđa, DZ „Savski venac“)

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 09. jun 2015, 23:50) - ☺ [neregistrovani]

Pitanje za Dr Kovačicu Oliverović


Gje me nađe!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">