Читај ми!

Saveti lekara: Ishrana u vreme posta

Nepravilna i nedovoljno izbalansirana, tako se ukratko može opisati današnja ishrana. Zbog toga je post sredstvo za regulisanje, eliminisanje štetnih materija iz organizma. Deluje blagotvorno i predstavlja „tajm aut“ za organizam. Ipak, budite oprezni, na tanjiru mora da se nađe veliki broj namirnica i ishrana ne sme biti jednolična.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Od davnina lekari i duhovnici tvrde da je post dobar za telo i dušu, da pročišćava i obnavljanja organizam. Tada se, pokazuju istraživanja, „odmaraju“ mnogi organi, jer ih ne opterećuje teška hrana. Pozitivno deluje na organe za varenje, srce, kožu, kosu.

Šta je post?

Post je način ishrane koji podrazumeva da isključite određene namirnice iz svog jelovnika, odnosno da u tom periodu ne jedete namirnice životinjskog porekla, dakle meso i mesne proizvode, mleko i mlečne proizvode, jaja.

To znači da će se u vašem tanjiru naći žitarice, povrće, voće i riba. Od toga kako ste se hranili pre posta, zavisi koliko će vam biti potrebno vremena da se prilagodite novom režimu ishrane. Zato desetak dana pre početka, smanjite uzimanje namirnica koje nećete jesti narednih nedelja.

Ipak, budite oprezni, jer pravilna ishrana u toku posta znači da na vašem tanjiru mora da se nađe veliki broj namirnica i da ishrana ne sme biti jednolična.

Jedite redovno i raznovrsno. Vaš doručak ne mora uvek da bude suva kifla i čaj, ili parče hleba sa medom, već napravite kašu od skuvanih ovsenih, ječmenih, ražanih pahuljica u koju možete dodati izrendanu jabuku i malo cimeta.

Ipak, izbor namirnica zavisi i od vaših godina, zdravstvenog stanja, fizičke aktivnosti. 

Nedostaci  

Jednolična ishrana i stalno ponavljanje određenih jela, tako neretko izgleda posna trpeza. Zbog ovakvih obroka, može da se desi da  manje unesete neophodne nutritivne komponente.

Takođe, ishranom dominiraju jela sa ugljenim hidratima (testa, peciva, hleb). Ako preterate, posledica je neredovna ishrana i pomeranje kazaljke na vagi.

Voda  

Zbog osećaja gladi, često se zanemaruje unos tečnosti. Zato tokom dana pijte najmanje dva i po litra tečnosti, a nikako naglo. 

Ko sme, a ko ne sme da posti?

Post se ne preporučuje deci, trudnicama, dojiljama, starijim osobama i onima sa zdravstvenim problemima. Pre nego što se odlučite na ovaj korak, uradite laboratorijske analize krvi i mokraće. Posavetujte se sa svojim lekarom.

Pitajte lekare: saveti.lekara@rts.rs

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво