Читај ми!

Nik Kejv burno reagovao na pesmu koju je veštačka inteligencija napisala „u njegovom stilu“

Australijski kantautor Nik Kejv dočekao je „na nož“ stihove koje je po uzoru na njegova dela proizvela veštačka inteligencija, popularni čet bot Chat GPT, rekavši da je to „groteskno ismevanje onoga što znači biti čovek“.

Nik Kejv je pesmu koju je proizveo softver Chat GPT „napisanu u stilu Nika Kejva“, nazvao „sra..m“ i „grotesknim ismevanjem onoga što znači biti čovek“.

Pišući u svom biltenu Red Hand Files, muzičar je odgovorio obožavaocu Marku sa Novog Zelanda, koji mu je poslao pesmu koju je napisao čet bot Chat GPT.

Veštačku inteligenciju, koja se može usmeriti da imitira stil određenih pojedinaca, Mark je iskoristio da stvori pesmu „u stilu Nika Kejva“.

Od sredine novembra kada se pojavila nova verzija Chat GPT-a, bot je uzburkao kreativnu industriju, kao i zaposlene u obrazovnim institucijama zbog svoje sposobnosti da izbegne alate za otkrivanje plagijata. 

Pesma koju je bot napisao ispunjena je mračnim biblijskim slikama, a refren glasi:

Ja sam grešnik, ja sam svetac
ja sam tama, ja sam svetlost
ja sam lovac, ja sam plen
ja sam đavo, ja sam spasilac.

(U originalu, na engleskom:
I am the sinner, I am the saint
I am the darkness, I am the light
I am the hunter, I am the prey
I am the devil, I am the savior.
)

Odgovarajući Marku, pevač je rekao da su mu desetine obožavalaca, „od kojih većina ima neku vrstu strahopoštovanja za algoritme“, poslali pesme koje je napravio Chat GPT.

„Dovoljno je reći da ne osećam isti entuzijazam oko ove tehnologije. Razumem da je Chat GPT još u povoju, ali možda je to užas veštačke inteligencije u nastajanju – da će ona zauvek biti u povoju, jer će uvek morati da ide dalje, a pravac je uvek napred, uvek brži“, napisao je Kejv.

„Nikada se ne može povući ili usporiti, jer nas vodi ka utopijskoj budućnosti ili, možda, našem potpunom uništenju. Ko uopšte može da kaže ka čemu od ta dva idemo? Sudeći po ovoj pesmi 'u stilu Nika Kejva', ne piše nam se dobro, Mark. Apokalipsa je na dobrom putu. Ova pesma je sr..e", naglasio je Kejv i čet bota nazvao vežbom u „replikaciji kao travestiji".

Prema rečima australijskog kantautora, pisanje dobre pesme nije mimikrija, replikacija ili pastiš, već sasvim suprotno.

„To je čin samoubistva koji uništava sve što je neko težio da proizvede u prošlosti. Upravo ti opasni odlasci koji zaustavljaju srce katapultiraju umetnika izvan granica onoga što on ili ona prepoznaje kao sebe“, objašnjava Kejv.

Pisanje pesama zahteva ljudskost 

Muzičar situaciju ocenjuje kao deo autentične stvaralačke borbe koja prethodi pronalasku jedinstvene lirike stvarne vrednosti, suočavanje bez daha sa nečijom ranjivošću, svojom opasnošću, svojom malenošću, suprotstavljeno osećanju iznenadnog šokantnog otkrića; to je iskupiteljski umetnički čin koji uzburkava srce slušaoca, gde slušalac u unutrašnjem delovanju pesme prepoznaje sopstvenu krv, sopstvenu borbu, sopstvenu patnju.

Kejv, koji piše pesme za novi album sa svojim „Bed sidsima“, ističe da možda zvuči kao da sve shvata previše lično, ali da je tekstopisac koji je, upravo u ovom trenutku, angažovan na pisanju pesama.

„To je posao krvi i želuca, ovde za mojim stolom, koji zahteva deo mene da bi se pokrenula nova i sveža ideja. To zahteva moju ljudskost“, poručuje umetnik.

Zahvalio je Marku, ali je zaključio: „Uz svu ljubav i poštovanje ovog sveta, ova pesma je sr..e, groteskno ismevanje toga šta znači biti čovek, i, dobro, ne sviđa mi se mnogo“.

Kejvov prethodni studijski album sa grupom „Bed sids“, Ghosteen, izašao je 2019. godine. Nedavno je najavio novo izdanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво