Читај ми!

SAD uspostavljaju nova pravila o opasnom „svemirskom otpadu“

Pravila će zahtevati od operatora da brže uklone neaktivne satelite koji ugrožavaju svemirske letelice u aktivnim misijama.

Američka Federalna komisija za komunikacije izglasala je usvajanje novih pravila za rešavanje rastućih rizika od orbitalnog otpada, poznatog kao svemirsko smeće - koji predstavlja opasnost za istraživanja. Vladino telo će američkim operatorima dati mnogo kraće rokove da se „otarase" neispravnih satelita koji beskorisno lutaju i ometaju svemirske letelice u aktivnim misijama.

Komisija je izglasala da se zahteva odlaganje satelita u niskoj orbiti u roku od pet godina nakon misije.

Agencija je ranije preporučila operatorima satelita u niskoj orbiti Zemlje da obezbede da letelice ponovo uđu u Zemljinu atmosferu u roku od 25 godina.

„To će značiti veću odgovornost i manji rizik od sudara koji povećava prisustvo orbitalnih krhotina, kao i manju verovatnoću problema u svemirskoj komunikaciji", rekla je predsedavajuća Komisije Džesika Rozenvorsel.

Američki regulator za telekomunikacije je primetio da od 10.000 satelita raspoređenih od 1957. godine više od polovine više ne radi.

„Neispravni sateliti, odbačena raketna jezgra i drugi ostaci sada ispunjavaju svemirsko okruženje, stvarajući izazove za sadašnje i buduće misije", saopšteno je.

Ova količina smeća ne samo da poskupljuje buduće misije, već bi neke mogla i ugroziti, upozorila je agencija.

Uočeno je da postoji više od 4.800 satelita koji rade u orbiti, a velika većina su komercijalni sateliti u niskoj orbiti Zemlje.

„Drugo svemirsko doba je stiglo. Da bi se razvoj nastavio moramo da učinimo više i da počistimo za sobom kako bi se svemirske inovacije dalje razvijale", rekla je Rozenvorsel.

NASA je finansirala nekoliko akademskih studija o svemirskom otpadu, a dvostranačka grupa senatora uvela je zakon „kako bi pokrenula razvoj tehnologije uklanjanja otpada u Sjedinjenim Državama", rekao je komesar Džefri Starks.

Starks je upozorio da bi „bez bezbednog radnog okruženja rizik od krhotina mogao eskalirati - od finansijskih izdataka zbog šteta, pa do ugrožavanja novih poduhvata čiji će se roškovi takođe povećavati".

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво