Читај ми!

Artemis 1, drugi pokušaj lansiranja i problemi sa curenjem tečnog vodonika

Američka svemirska agencija Nasa najavila je da će danas pokušati ponovo da lansira ka Mesecu svoju najmoćniju raketu „Spejs lonč sistem". Prvi pokušaj lansiranja zbog tehničkih problema 31. avgusta je otkazan. Ni danas ne ide „sve glatko". Nakon trećeg pokušaja rešavanja problema, ponovo je došlo do curenja tečnog vodonika. Timovi stručnjaka razmatraju naredne korake.

Артемис 1, други покушај лансирања и проблеми са цурењем течног водоника Артемис 1, други покушај лансирања и проблеми са цурењем течног водоника

Posle otkrivanja zagrevanja područja curenja tečnog vodonika, inženjeri ponovo dovode tečni vodonik u jezgro.

Kontrolori za lansiranje su počeli da sprovode tečni vodonik u jezgro nakon što su otklonili probleme zbog curenja. Ipak, otkriveno je da ponovo curi tečni vodonik u šupljini između ploča za tlo i bočne strane u jednom delu motora. Timovi stručnjaka rade na rešavanju problema.

Poletanje misije „Artemis 1“ zakazano je za 20.17 časova po našem vremenu iz svemirskog centra Kenedi na Floridi. Bi-Bi-Si navodi da postoji mogućnost odlaganja poletanja do dva sata.

Cilj letelice visoke 100 metara biće da „baci“ kapsulu u pravcu Meseca, što se nije dogodilo od završetka projekta „Apolo 17“ 1972. godine.

Rojters navodi da su povoljni vremenski uslovi, jedan od faktora za poletanje, na šta Nasa ne može da utiče, ali da su prognoze za sada povoljne.

Novi pokušaj lansiranja najmoćnije svemirske rakete, ukoliko odbrojavanje ponovo bude zaustavljeno, mogao bi da bude u ponedeljak ili utorak, prenosi britanska agencija.

Ako se misija nastavi danas, kapsula „orajon“ fiksirana na vrhu rakete „Spejs lonč sistem“  provešće 37 dana u svemiru, kružeći oko Meseca s udaljenosti blizu 100 kilometara.

„Artemis 1“ je probni let u svemir bez posade, ali ako u misiji sve bude po planu, onda će „Artemis 2“, za koji se očekuje da bude lansiran 2024. godine, sasvim sigurno nositi ljude.

Šta je cilj misije 

Tokom misije kapsula neće imati ljudsku posadu. Umesto toga, nalaziće se lutke kako bi se testirala nova svemirska odela i nivoi radijacije. Cilj misije „Artemis 1“ jeste da se isproba nova SLS raketa, kapsula i obave sve pripreme za buduće misije.

Nasa je prvi put u ponedeljak pokušala da pošalje misiju „Artemis 1“ na Mesec sa Zemlje, ali je lansiranje odloženo zbog vremenskih uslova, ali i tehničkih problema koje je morala u međuvremenu da otkloni.

U početku se činilo da je jedan od četiri glavna motora rakete previše vruć, iako se ispostavilo da je to samo očitavanje „lošeg senzora“, saopštila je NASA, podseća Bi-Bi-Si.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије