Читај ми!

Сутра полеће ракета која треба да врати човека на Месец

Пола века након повратка последњег астронаута мисије „Аполо 17“ с Месеца, најмоћнија ракета која је икада напустила Земљину атмосферу сутра ће бити лансирана са Флориде, што је кључни корак да се људи 2025. године поново врате на природни сателит своје планете.

Планирано је да мисија „Артемис 1“, коју чини капсула за свемирско истраживање „орајон“ коју ће у свемир однети 98 метара дугачка и 2.600 тона тешка СЛС мегаракета, сутра у 14.33 (8.33 по локалном времену) полети са лансирног комплекса у Кејп Каневаралу.

Осим спектакуларног полетања које ће уживо пратити стотине хиљада људи, а десетине и стотине милиона преко малих екрана, америчка агенција за истраживање свемира (НАСА) жељна је да покаже напредак који је направила у враћању човека на Месец и касније даље истраживање дубоког свемира.

„Дуго чекамо на овај дан. Све је спремно“, истакао је Насин администратор Роберт Кабана након успешне провере свих система.

Уколико полетање прође како треба, мисија ће трајати 42 дана, прелетеће 2,1 милион километара, обићи ће око Месеца и обавиће два „ниска“ прелета 100 километара изнад површине Месеца.

Током прве мисије капсула „орајон“ неће имати људску посаду. Уместо тога, налазиће се лутке како би се тестирала нова свемирска одела и нивои радијације. Циљ мисије „Артемис 1“ јесте да се испроба нова СЛС ракета, капсула и обаве све припреме за будуће мисије.

Ракета СЛС са четири РС-25 мотора производи невероватних 39 мегањутна потиска, 15 одсто више од ракете „сатурн 5“, што је чини најмоћнијом ракетом икада лансираном у свемир.

Наредна мисија „Артемис 2“ заказана је за мај 2024. године, а носиће четири астронаута до Месеца и назад, али неће слетети на њега.

Коначно, 2025. године Наса планира да на површину Месеца спусти два астронаута, укључујући и прву жену, док ће два астронаута остати у орбити Месеца у командном модулу.

То ће уједно бити и први пут након мисије „Аполо 17“, децембра 1972. године, да човек крочи на Месец.

„Ово сада је генерација ‘Артемис’, а ми смо били генерација ‘Аполо’. Сада је потребан нови тип астронаута“, каже Бил Нелсон, један од челника Насе, осврћући се на симобличност имена програма – Артемида је сестра близнакиња Аполона.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара