Читај ми!

Promenom imena Fejsbuk prelazi iz dve u tri dimenzije

Izvršni direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg, najavio je da će kompanija promeniti ime. Biće to tehnološki gigant „Meta". Društvena mreža će i dalje zadržati ime, a kompanija Meta biće vlasnica tri velika brenda: Fejsbuka, Instagrama i Votsapa.

Odluka Marka Zakerberga da se promeni ime kompanije u Meta, po nekima je pokušaj da se spase reputacija Fejsbuka i da se distancira od brojnih skandala koji su se dogodili u poslednje vreme.

„Vreme je da usvojimo novi brend kompanije koji će obuhvatiti sve što radimo, koji odražava ko smo i šta se nadamo da ćemo izgraditi. S ponosom mogu da objavim da je od danas naša kompanija Meta. Naša misija ostaje ista. I dalje je cilj okupljanje ljudi.

Ni naše aplikacije ni njihovi brendovi se ne menjaju. Mi smo i dalje kompanija koja dizajnira tehnologiju oko ljudi... Nadam se da ćemo biti metaverzalna kompanija i želim da svoj rad i svoj identitet usidrimo na onome čemu gradimo“, naveo je Zakerberg u svom obraćanju.

„Kada svojim roditeljima pošaljem video sa svojom decom, oni će se osećati kao da su tu, sa nama, a ne kao da virimo kroz mali prozor“. 

Zakerberg je dodao i da je najbolji način da razumete metaverzum da ga sami „doživite“, mada „još ne postoji u potpunosti“.

Kako objašnjava gost Dnevnika, Zoran Stanojević, odgovorni urednik Internet portala RTS-a, Fejsbuk, odnosno Meta, prelazi iz dve u tri dimenzije. 

„Do sada je bio dvodimenzionalan jer smo ga imali na ekranu, a ovo novo što će se zvati 'Meta' ili 'metaverzum' ćemo koristiti preko naočara sličnih ovima koje imam i slušalica“, dodaje Stanojević.

Proširena realnost – ono što vidimo ne mora da postoji

Ono što će se suštinski dogoditi je da sve ono što vidimo ne mora da postoji u realnosti.

„Mogu da budem u svojoj kući, ti u studiju, a da ja imam sliku kao da sedim ovde. Naočare mi emituju tu takozvanu, proširenu realnost. To znači da će ova platforma omogućiti da, na primer, onlajn nastava izgleda tako da avatari, neki nacrtani likov đaka, sede u učionici, a nastavnik bi predavao i svi bi imali utisak kao da se nalaze u pravoj učionici. Naravno, govori se samo o vizuelnom osećaju“, napominje gost Dnevnika.

Korisnici bi ovom novinom trebalo da dobiju mogućnost da doživljavaju različite stvari, a da pri tome to ne košta mnogo. Kako je i sam Zakerberg naveo, to će biti nastavak mobilnog interneta.

„Zapravo bi mi neki uređaj poput mobilnog telefona uz pomoć naočara i slušalica omogućio da gde god se nalazim, da neki ekran kompjutera, na primer, podignem ispred sebe i da na njemu nešto radim, a da u stvari ljudi koji me realno vide misle da samo mrdam prstima, u nekim rukavicama, po vazduhu. To bi trebalo da bude metaverzum“, objašnjava Stanojević.

Sve što možemo da nacrtamo, sve što možemo da zamislimo, a kompjuter može vizuelno da predstavi u metaverzumu će nam izgledati kao stvarnost.

Metaverzum verovatno nećemo dugo čekati

Najavljeni metaverzum još uvek u potpunosti nije spreman, ali sudeći po neverovatnoj brzini kojom se tehnologija razvija poslednjih godina, verovatno se na njega neće dugo čekati.

„Ukoliko tehnološki uspeju da naprave dovoljno udobne naočare, dovoljno jednostavne, i ukoliko naprave brze uređaje za pristupanje tom metaverzumu, da ne bude komplikovano i da ne bude skupo, to bi moglo da se dogodi i u nekoliko narednih godina. Nameravaju da ulože 10 milijardi dolara već na početku u ovaj projekat, a činjenica je da se dosta odmaklo u stvaranju te proširene realnosti o kojoj se priča“, zaključuje na kraju gostovanja u Dnevniku, Zoran Stanojević, odgovorni urednik Internet portala RTS-a.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво