Čitaj mi!

Bitkoin i njegov novi rekord - vredi više od 65.000 dolara

Danas je vrednost bitkoina zabeležila najveći nivo i postignut je novi rekord: premašen je nivo od 65.000 dolara.

Bitkoin je nakratko skočio iznad 65.000 dolara, dan nakon što je finansijski instrument namenjen toj jedinici debitovao na Njujorškoj berzi.

Bitcoin Strategy ETF, novi berzanski fond povezan sa bitkoinom, povećao je svoju vrednost  za skoro pet odsto u prvom danu trgovanja, u utorak.

Fond bi trebalo da bude pristupačnije sredstvo za glavne investitore i stoga bi mogao dodatno podstaći trgovanje kriptovalutama.

„Postoji mogućnost da bi uticaj lansiranja ETF-a već mogao da se proceni, a mogli bismo da vidimo neku vrstu reakcije – Kupi glasine, prodaj činjenicu u danima koji su pred nama", primetio je analitičar Favad Razakzada.

Poznat po nestabilnosti, bitkoin bi takođe mogao lako da obori novi rekord, pre nego što se potencijalno popne i na 70.000 dolara, dodao je Razakzada.

Najveća svetska kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je za više od 2 odsto, na 65.607,92 dolara, nadmašivši raniji rekord od 64.899 dolara koji je postavila sredinom aprila.

Vrednost bitkoina dostigla je istorijski visok nivo i sredinom februara, kada je vredeo više od 51.000 dolara. Ovakva ekspanzija njegove vrednosti usledila je posle najave velikih kompanija, poput Tesle i Masterkarda, da će podržati kriptovalute. 

Optimistične izjave investitora i milijardera Pola Tjudora Džonsa podigle su raspoloženje na tržištu i uticale na rast vrednosti bitkoina.

„Mislim da će kriptovalute biti odlična zaštita od inflacije, sasvim je jasno da bitkoin u ovom trenutku vodi u utakmici sa zlatom...", rekao je Džons gostujući na CNBC.