Читај ми!

Srbija stvara tehnologiju – slogan naše zemlje na „Džiteksu“ u Dubaiju

Slogan pod kojim naše kompanije nastupaju na najvećem tehnološkom događaju na svetu – „Džiteks“ u Dubaiju je „Srbija stvara tehnologiju“. Ideja je da se Srbija predstavi kao zemlja inovacija i dobrih inženjera, i da privuče nove investicije u sektoru informacionih tehnologija.

Svet u očima tehnologije i tehnologija u rukama svetskih inovatora – tako izgleda najveći IT sajam na svetu. Na njemu i pažljivo odabranih šest startap kompanija iz Srbije koje traže svoj put do klijenata. Jedna od njih razvija veštačku inteligenciju za tržište kriptovaluta.

„Jako je teško stvarati kontakte u vreme korone. Za poslednja četiri meseca imao sam dvadesetak sastanaka, a ovde za dva dana 50 sastanaka“, ističe Saša Ilić.

Pored njih, na sajmu poslovne prilike traži i 11 kompanija i institucija iz Srbije.

„Bitan je naš nastup jer se naša privreda pomerila na onu koja se zasniva na inovacijama. I zbog toga sve što smo uradili – tehnološki parkovi, veštačka inteligencija, data centar Kragujevac – je sigurno mnogo bitno da se predstavi na ovom sajmu“, smatra Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-upravu.

Predstavlja se i neposrednim kontaktom sa posetiocima – kojima približava Srbiju kao dobru destinaciju za ulaganja.

„Posebno je zadovoljstvo predtaviti Srbiju imajući u vidu da smo poslednje tri godine u sektoru IT uspeli da udvostručimo izvoz sa 700 miliona na 1.4 milijardu. Time je IT postao najveća izvozna grana i upravo su te sekvence koje najviše privlače posetioce ovde kada čuju da je neka zemlja u tako malom periodu uspela da takav rezultat ostvari“, napominje Nemanja Jevtović iz Razvojne agencije Srbije.

Rezultati novih tehnologija vidljivi su na svakom koraku u Dubaiju. Gradu koji spada u 20 najinovativnijih na svetu. Zato i ne čudi što je upravo ovde sedište najvećeg tehnološkog sajma koji svake godine poseti oko 150.000 ljudi.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи