Читај ми!

Kinezi predstavili najbrže kopneno vozilo na planeti koje razvija brzinu od 600 kilometara na sat

Kina je predstavila maglev voz koji dostiže maksimalnu brzinu od 600 kilometara na sat, prenosi Rojters navode kineskih državnih medija. Pri maksimalnoj brzini, ovom vozu je potrebno dva i po sata da prevali razdaljinu od Pekinga do Šangaja.

Novi kineski maglev voz konstruisan je na principu magnetne levitacije, pri čemu ne postoji kontakt između voza i podloge pa samim tim nema ni sile trenja u ležajevima točka i trenja usled kotrljanja.

Kina je ovu tehnologiju koristila skoro dve decenije u veoma ograničenom obimu u Šangaju, gde  postoji kratka maglev linija od jednog od najvećih aerodroma do centra grada.

Mada još ne postoje međugradske ili međuregionalne maglev linije u Kini, ova promocija voza mogla bi da ubrza njihovu izgradnju.

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje ovim vozom između Pekinga i Šangaja, koji su udaljeni više od hiljadu kilometara, trajalo bi dva i po sata.

Poređenja radi, putovanje avionom na toj razdaljini trajalo bi tri sata, a brzim vozom traje pet i po sati.

Maglev tehnologija poznata je već dugi niz godina. Patent na nju su dobila dva Amerikanca u oktobru 1969. godine, ali prepreka daljeg sporog razvoja ovog tipa prevoza predstavljale su loše karakteristike postojećih materijala i slabo, za potrebe magleva, razvijena precizna elektronika tog vremena.

Prva svetska „pruga“ na bazi magnetne levitacije koja je korišćena u komercijalne svrhe je izgrađena u Birmingemu u Velikoj Britaniji 1985. godine. Bila je duga 600 metara i povezivala je aerodrom sa obližnjom železničkom stanicom. Mali šatl je levitirao na visini od 15 milimetara. Ipak zbog brojnih problema posle 11 godina zamenjen je običnim vozom.

Do sada najviše uspeha u izgradnji konvencionalne maglev pruge je imao nemački „Transrapid“, koji je zaslužan za izgradnju šangajske pruge od 30 kilometara koja povezuje centar Šangaja i novi šangajski aerodrom u Pudongu.

Maksimalna dostignuta brzina na ovoj pruzi iznosi 501 kilometar na sat. Do 2010. planirano je produženje ove pruge na oko 160 kilometara. To je do danas ostala jedina konvencionalna pruga sa maglev tehnologijom u svetu.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво