Читај ми!

Za javaskript programere nema krize

Tržište informacionih tehnologija se ubrzano razvija i širi, a stručnjaci iz ove oblasti sve su traženiji. Oni koji se bave ovim poslom uvid u to imaju i na najvećem sajtu za zapošljavanje HelloWorld.rs.

Trenutno na tržištu rada ne postoji mnogo zanimanja za koja se može reći da ne postoji kriza. Kako pokazuje alaliza preko tri hiljade oglasa objavljenih od početka godine na sajtu HelloWorld.rs, nastavlja se trend koji se beleži već nekoliko godina, da su javaskript programeri najtraženiji, navodi Marko Vučetić, gost Jutarnjeg programa.

„Takođe bih naglasio da je javaskript među najtraženijim programskim jezicima, odnosno, najpopularniji među programerima. Pored javaskripta, tu su i dot-net (.NET), Ce-šarp (C Sharp), pajton (Python) i drugi programski jezici“, dodaje Vučetić.

Kada se ova godina uporedi sa prethodnom, primetan je značajan rast broja prijavljenih kandidata na sajtu, od čak 180 odsto. Da bi se dobila relevantnija slika, kada se ovi podaci uporede sa 2019. godinom, koja nije bila toliko izazovna kao prethodna, dobija se podatak da je broj kandidata porastao za 20 odsto.

„Ako me pitate da li ima dovoljno posla? Da. Za programere ima dovoljno posla. Na sajtu HelloWorld.rs nalazi se, čak, 1.300 prilika za zaposlenje“, kaže sagovornik Ivane Milenković.

Poslodavci ipak nešto više traže programere koji imaju iskustva u ovoj oblasti, tako da je 62 odsto oglasa namenjeno mediorima, 28 odsto seniorima i samo 10 odsto oglasa namenjeno je juniorima.

U pogledu poslodavaca koje nude nova radna mesta, odnos je skoro pola–pola između stranih i domaćih kompanija jer već postoji dosta domaćih IT kompanija na našem tržištu rada.

„Sada je jako popularna ta rimout opcija, opcija rada od kuće, tako da je na našem sajtu trećina oglasa sa mogućnošću rada od kuće“, napominje Marko Vučetić.

Da li se programeri vezuju za poslodavca na duže vreme ili često menjaju poslove, kako objašnjava Vučetić, krajnje je individualno i zavisi isključivo od tipa ličnosti programera.

Ono što je jedino sigurno jeste to da kompanije prilagođavaju svoje sisteme, unapređuju ih konstantno, razvijaju nove sisteme beneficija kako bi zadržale programera u firmi.

„Ne može se očekivati od senior programera da se odlučuju na neke veće iskorake u svojoj karijeri za neku minimalnu razliku u plati. Teško je očekivati da će za 100, 200 evra da promeni kompaniju“, smatra Vučetić.

Pored programera u javaskriptu, veoma su traženi i java diveloperi, zatim softver inženjeri, IT help desk, programeri u dot-netu i sve veće je interesovanje za menadžerske pozicije, pre svega pozicije IT menadžera i sve popularniju poziciju IT prodžekt menadžera, kaže na kraju gostovanja u Jutarnjem programu Marko Vučetić sa sajta HelloWorld.rs.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи