Čitaj mi!

Nasini astronauti uspešno se vratili na Zemlju u letelici Ilona Maska

Astronauti su bezbedno sleteli u Meksički zaliv, završavajući prvi komercijalni Nasin let do Međunarodne svemirske stanice.

Astronauti Majkl Hopkins, Viktor Glover, Šenon Voker i Sijoši Noguči vratili su se na Zemlju posle šest meseci, i sleteli u svemirski centar na Floridi. 

Senator Bil Nelson, administrator za Nasu, rekao je na dočeku: „Ostvarili smo još jedan neverovatan let u svemir za Ameriku i naše komercijalne i međunarodne partnere. Siguran, pouzdan prevoz do Međunarodne svemirske stanice upravo je vizija koju je Nasa imala kada je agencija krenula u program komercijalnih letova". 

Zajednička misija Nase i „Spejs eksa" u vlasništvu Ilona Maska, započela je lansiranjem „Falkona 9" 15. novembra 2020. iz svemirskog centra „Kenedi" na Floridi.

Ekipa astronauta je stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu 16. novembra, skoro 27 sati od polaska. 

Tokom misije, astronauti su se bavili istraživačkim radom - od proučavanja razvoja proteina u laboratoriji, do demonstriranja tehnologija robotskih asistenata.

Takođe su gajili useve i u objektima za rast biljaka.

Astronauti su napravili i na stotine slika Zemlje u okviru misije. 

Početkom godine, imali su značajnu ulogu u pet svemirskih šetnji izvan laboratorije.

Tokom svemirskih šetnji, astronauti su povezali kablove na nedavno instaliranu naučnu platformu „Bartolomeo", servisirali sistem hlađenja stanice i završili druge zadatke održavanja stanice.

U misiji su proveli ukupno 167 dana, i tako oborili rekord iz 1974. godine, kada je Nasina misija trajala 84 dana.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">