Читај ми!

Kako se zastarelim satelitima produžava život

Korporacija „Nortrop Graman“ i njena podružnica „Spejs lodžistik“ objavile su da je njihov servisni svemirski brod MEV-2 (Mission Extension Vehicle 2) uspešno pristao na komercijalni komunikacioni satelit „Intelsat 10-02“ i tako produžio njegov vek na narednih pet godina.

MEV-2 je robotska svemirska letelica dizajnirana da se prikači na zastarele satelite kako bi pomogla u produžavanju njihovih misija u Zemljinoj orbiti. Letelica je lansirana 15. avgusta 2020. godine raketom „Arijana 5“. MEV-2 ide stopama svog prethodnika MEV-1, koji se povezao sa drugim satelitom „Intelsata“ 25. februara prošle godine.

„Pristajanjem MEV-1 prošlog februara stvorili smo istoriju, stvorili smo potpuno novo tržište u orbiti“, rekao je Tom Vilson, potpredsednik strateških svemirskih sistema u kompaniji „Nortrop Graman“ i predsednik kompanije „Spejs logistik“ tokom vebinara.

„Sada smo jedini u pružanju usluga produženja života satelita, koji rade ne samo sa jednim već sa dva vozila. Sa ovakvim mogućnostima možemo obezbediti potpuno nove vrste misija“, dodaje Vilson.

Ove robotske letelice su prva generacija svemirskih servisera kompanije „Nortrop Graman“, ali one su samo vrh ledenog brega kad je reč o planovima koje ova kompanija ima, napomenuo je Džo Anderson, direktor misije MEV.

Intelsatov komunikacijski satelit IS-10-02 je lansiran u Zemljinu orbitu 2004. godine, a MEV-2 će ostati u orbiti vezana za njega narednih pet godina da mu pomogne da ostane u „životu“ i funkcioniše u orbiti. Na kraju petogodišnjeg ugovora, letelica će moći da odleti na drugi satelit. I MEV-1 i MEV-2 su sposobni da servisiraju više satelita tokom svog životnog veka, naglasio je Anderson.

Međutim, 2024. godine kompanija će preduzeti korak dalje i pokrenuti misiju Mission Extension Pods (MEP) koju trenutno razvija. „Nortrop Graman" planira da ove kapsule instalira i na komercijalne i na vladine satelite, koristeći svoje robotsko vozilo za popravku, promenu, sastavljanje i pregled satelita u orbiti.

„Nortrop Graman“ razmatra i uklanjanje „svemirskog otpada“ iz orbite (barem obližnjih satelita i „imovine velike vrednosti“) koristeći robotske ruke MRV-a.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво