Читај ми!

I Spotifaj će vas prisluškivati – platforma će prateći emocije korisnika predlagati pesme

Muzička striming platforma „Spotifaj“ dobila je patent koji joj omogućava da prisluškuje govor korisnika, kao i pozadinsku buku, a zatim analizira emocionalna stanja i tipove lokacija kako bi ponudila prigodan muzički program.

Patent za koji je Spotifaj dobio odobrenje omogućava platformi da koristi prepoznavanje govora i analizu zvuka za procenu demografskih podataka korisnika, određivanje njihovih emocionalnih stanja, pa čak i dobijanje uvida u njihovu lokaciju, javlja Raša tudej.

Informacije će se koristiti – barem hipotetički – za odabir savršene pesme za korisnika, ali bez njegovog svesnog unosa podataka.

Tvrdeći da je očekivanje od korisnika da unesu detalje sopstvenog ukusa i preferencija zahtevalo previše truda i vremena od prosečnog korisnika platforme (koji bi to vreme mogao da posveti slušanju muzike), Spotifaj je u februaru 2018. godine podneo zahtev za patent za automatsko obavljanje ovih funkcija.

Dozvolu je dobio ranije ovog meseca, ali je tek sada dospela do medija.

Koristeći programe za prepoznavanje govora, aplikacija neće moći samo da odredi starost, pol i druge demografske podatke korisnika tog tipa, ali će analizirati njihov glas.

Proučavaće se intonacija, naglašavanje, ritam i slične odlike govora, kako bi se utvrdilo emocionalno stanje korisnika.

Kafići koji prizivaju goste preko Spotifaja 

Dalje, aplikacija će prikupljati metapodatke o okolini, to jest raščlanjavaće pozadinsku buku kako bi utvrdila da li je korisnik u šetnji, vožnji autobusom, na zabavi itd.

Takođe, Spotifaju je prošlog oktobra odobren patent za geografski ciljano oglašavanje pomoću 3D zvuka, što bi stvorilo utisak da zvuk dolazi direktno iz geolociranog izvora – recimo, kafići koji mame slušaoce dok šetaju ulicom.

Nije poznato da li će korisnici Spotifaja imati mogućnost da onemoguće ove funkcije ili će one biti neprimetno uključene uz sledeće unapređenje aplikacije i izbezumiti korisnike kada izlog počne da razgovara sa njima.

Izgleda da je Spotifaj svestan koliko će moćni biti složeni emocionalni profili koje će stvoriti aplikacija, jer u kompaniji kažu da je „digitalna istorija korisnika izuzetno lična i osetljiva i da je treba koristiti uz oprez i svest o mogućim zloupotrebama i nenamernim spoljnim efektima“.

Ako se uzme u obzir da je Spotifaj imao incidente sa hakovanjem, nameće se pitanje da li bi takav set podataka o ponašanju korisnika trebalo da padne u pogrešne ruke?

Audio-striming platforma Spotifaj dostupna je za korisnike u Srbiji od sredine prošle godine. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи