Čitaj mi!

Kina planira da kontroliše meteorološke prilike na 5,5 miliona kvadratnih kilometara

Kineske vlasti planiraju da drastično prošire eksperimentalni program za modifikovanje vremenskih prilika tako da pokrije površinu od 5,5 miliona kvadratnih kilometara.

Prema saopštenju Državnog saveta, Kina će do 2025. godine razviti sistem za modifikovanje vremena, zahvaljujući velikim tehnološkim i naučnim napretcima, kao i unapređenjima napravljenim u sveobuhvatnom sistemu prevencije bezbednosnih rizika, navodi Si-En-En.

U narednih pet godina, ukupna površina na kojoj će moći da se veštački izazovu kiša ili sneg pokrivaće 5,5 miliona kilometara kvadratnih, dok će na 580.000 kvadratnih kilometara novi sistem moći da spreči pojavu grada.

Program će pomoći u smanjivanju štete od vremenskih neprilika, povećanju poljoprivredne proizvodnje i hitnim reakcijama kod izbijanja požanja, kao i smanjivanju posledica suše.

Kina već dugo pokušava da ovlada vremenskih prilikama kako bi zaštitila poljoprivredna područja i osigurala vedro nebo za određene manifestacije, poput vojnih parada, političkih skupova ili Olimpijskih igara.

„Zasejavanje oblaka“ i krađa kiše

Kao koncept „zasejavanje oblaka“ poznat je već decenijama. Funkcioniše ubacivanjem malih količina srebro jodida u oblake sa velikom količinom vlage, koja se onda kondenzuje oko novih čestica i, postajući teža, počinje da pada na zemlju u obliku kiše ili snega.

Naučne studije pokazale su da „zasejavanje oblaka“ mogu da povećaju količine kiše i snega na velikom području ukoliko su uslovi povoljni.

U tehnologiju modifikovanja vremenskih prilika Kina je od 2012. do 2017. godine uložila 1,34 milijardi dolara. Jedan od rezultata toga, prema navodima agencije Sinhua, jeste da je ta tehnologija pomogla da se šteta od grada u provinciji Sinkjang umanji za 70 odsto.

Kineski entuzijazam za korišćenje te tehnologije izazvao je određenu zabrinutost u susednoj Indiji, gde je poljoprivreda izuzetno zavisna od sezone monsuna, koju je već postalo teže predvideti zbog klimatskih promena.

Istraživači na Nacionalnom univerzitetu Tajvana naveli su u nedavno završenoj studiji da bi manjak koordinacije između država kada je u pitanju modifikacija vremena mogao da dovede do „krađe“ kiše.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 05. dec 2020, 10:52) - anonymous [neregistrovani]

@Ovo otvara mnoga pitanja

Ako to vec decenijama rade kako im ne uspijeva staviti pod kontrolu one silne suse i pozare i s druge strane tornada i nevremena na sopstvenoj teritoriji. Ili je neka urota protiv osiguranja za naplatu steta? Ili da se pune fondovi za borbu protiv klimatskih promijena? Mani te toga.

(subota, 05. dec 2020, 01:16) - anonymous [neregistrovani]

Istina na kašičicu?

Opa, da li ovo znači da više neće biti upornog poricanja geoinžinjerskih intervencija u medijima?

(petak, 04. dec 2020, 21:35) - anonymous [neregistrovani]

Samo napred...

..prvo korona pa klima... Sta li ce nam jos uraditi...

(petak, 04. dec 2020, 19:31) - anonymous [neregistrovani]

Ovo otvara mnoga pitanja

To Ameri i Rusi rade već decenijama, samo nisu ovako transparentni kao Kinezi. Mene zanima da li to ima uticaja na klimu zemalja koje ne kontrolišu klimu i ako da, u kojoj meri? Uz to, koliko su te veštačke kontrole u vezi sa "globalnim zagrevanjem"?

(petak, 04. dec 2020, 18:34) - DAN [neregistrovani]

Da su

Da su ovo objavili sa zapada odmah bi bili komentari o klimatskom ratovanju! Nama bi svaka suša ili poplava bila nameštena. Da li će i susedi Kine tako da reaguju !! Molim objavite!!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">