Читај ми!

Šest noviteta koje donosi "ajfon 12"

Kompanija Epl najavila je novu seriju "ajfona 12" koji bi u radnjama trebalo da se pojave krajem oktobra i sredinom novembra. Kompatibilni su sa 5G mrežom i koriste tehnologiju kojom NASA skenira Mars.

Zbog pandemije uobičajeno predstavljanje novih proizvoda preseljeno je na internet, ali to nije umanjilo spektakularnost događaja.

Osim nova četiri modela ajfona, 12, 12 mini, 12 pro i 12 pro maks, predstavljen je i "houmpad" - mali kućni zvučnik i inteligentni asistent koji povezuje sve ostale Epl uređaje u "pametnoj" kući.

Evo bitnih promena koje donosi nova generacija "ajfona".

Dizajn - povratak „četvorci"

Nova generacija ajfona dizajnom podseća na „ajfon 4". Aparat nema zaobljene ivice već ram od čelika. Umesto stakla sada se za ravne površine koristi keramika za koju Epl tvrdi daje znatno izdržljivija i otpronija na udarce i padove. 

Takođe, bitne izmene su u veličini, najmanji „mini" manji je od aktuelnog SE modela odnosno od „ajfona osam", ali ima veću povšrinu ekrana od 5.4 inča. Najveći „12 pro maks" najveći je ajfon ikada sa ekranom od 6.7 inča.

5G povezanost i novi čip

Dvanaestice su prvi ajfoni koji mogu da se vežu na 5G mrežu. Zahvaljujući tome Epl je otvorio novi prostor za razvoj aplikacija i servisa, naročito u oblasti veštačke inteligencije.

Sama 5G tehnologija nije  novost u mobilnoj telefoniji, prve modele konkurencija je predstavila još u martu 2019, ali kada Epl negde uđe to je signal da se ogromne promene mogu očekivati brzo. 

Pun efekat 5G mreže trebalo bi da se oseti zbog novog A14 čipa ugrađenog u sve modele koji je, tvrdi Epl, moćniji od bilo kog aktuelnog procesora konkurencije, što se naročito prepoznaje kod igranja video igara na telfonu.

LiDAR

Dvanaestice su opremljene tehnologijom koju NASA koristi za skeniranje Marsa (LiDAR), taokošto meri vreme potrebno da odbijena svetlost stigne do objektiva. 

Zahvaljuući tome dobija se trodimenzionalna slika koja se može koristiti kod projektovanja, na primer dovoljno je da slikate neku prostoriju pa da u odgovarajućoj aplikaciji birate nameštaj i smeštate ga u prostor da biste videli kako bi to izgledalo ili da na osnovu slike garderobe utvrdite kako bi vam stajala.

Magsejf

Ispod poleđine nove serije "ajfona" ugrađen je set magneta pomoću kojih je za telefon moguće bezbedno prikačiti razne druge predmete, poput novčanika to jest držača kartica ili beskontaktnog punjača.

Magsejf nije novost, Epl ga je predstavio još 2006, ali je sada postao prioritet za periferijske uređaje koji se povezuju na "ajfon". 

Takođe, on je sastavni deo poboljšanog sistema za bežično punjenje baterije jer sprečava da aparat sklizne sa punjača ili da ga zaštitna futrola oslabi. 

Dolbi vižn

Dvanaestice su prvi mobilni telefoni koji koriste Dolbi vižn tehnologiju za poboljšanje video snimaka visoke rezolucije.

Ova tehnologija do sada se koristila u filmskoj postprodukciji, dok će sada vlasnici nove serije "ajfona" moći da je koriste kada snimaju, montiraju i emituju svoje snimke na telefonu. 

Posebno je unapređeno snimanje pri niskom intenzitetu svetlosti, odnosno noću. 

"Prazna" kutija i upitna baterija

Ne očekujte iznenađenja kada otpakujete novi "ajfon", u kutiji ćete pored aparata dobiti samo "lajtning" USB kabl, bez punjača i slušalica.

To je nova politika kompanije koja očigledno cilja na to da korisnici kupe sve popularnije "ierbads" slušalice i bežične punjače.

Dobra stvar je što su memorije dobro raspoređene i nema preskakanja kojima je Epl bio sklon ranije (dvanaestice se nude sa 64, 128 i 256 gigabajta, pro i maks imaju duplirane količine).

Najveća nepoznanica je baterija, posebno u "miniju" koji je najmanjih dimenzija, a koristi isti čip i operativni sistem. 

Epl obećava i po 20 sati video plejbeka, ali o tome može da se govori tek posle testiranja (od strane tinejdžera).

Dobra stvar biće ako razviju dodatnu bateriju koja može da se prikači na magsejf čime bi se "lajtning" port oslobodio za druge stvari. 

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво