Читај ми!

Od „minija“ do „pro-maksa“, stižu „ajfoni 12“ sa 5G podrškom i revolucionarnim čipsetom

„Epl“ će večeras u 19 časova obelodaniti novu liniju „ajfona“, a događaj možete pratiti kod nas na sajtu RTS-a. Očekuje se da će biti predstavljena četiri nova modela, koji će podržavati superbrzu 5G bežičnu vezu, dizajnom inspirisanim „ajpedom“ i novim čipom koji će drastično povećati performanse uređaja.

Nova „Eplova“ serija doneće brojne promene u „ajfon“ liniji. Očekuje se da će uređaji dobiti novi dizajn sa ravnim ivicama, slično „ajpedu pro“ ili poput starijih „ajfon 4“ i „ajfon 5“ modela.

Kako navodi portal The Verge, četiri nova modela će najverovatnije biti predstavljena – „mini“ sa dijagonalom ekrana od 5,4 inča, standardna i „pro“ verzija sa 6,1 inča dijagonalama i „pro-maks“ sa ekranom dijagonale 6,7 inča.

Svi „ajfoni“ će podržavati brzu 5G bežičnu mrežu. Očekuje se i budu opremljeni OLED ekranima, ali prema najnovijim, doduše neproverenim informacijama, neće imati stope osvežavanja od 120 herca.

Novi čipset za drastično bolje performanse

Prvi put najavljen u septembru, bionički čip A-14 biće ugrađen u novu liniju „ajfona“, potvrdio je jedan od čelnika „Epla“ Tim Milet za specijalizovani portal 9to5mac.

A-14 će biti prvi „Eplov“ čip sa petonanometarskim procesom i dobiće impresivno poboljšanje u broju tranzistora, preko tri milijarde više nego u A-13.

Prelazak na petonanometarski proces znači da „Epl“ ima mnogo više tranzistora da posveti sistemima na čipu – 11,8 milijardi u poređenju sa 8,5 u prethodnom. Očekivano, ovo je omogućilo dodatnu snagu, daleko efikasnija jezgra procesora i grafičke karte, objašnjavaju sa portala Engadget.

To će vlasnicima novih „ajfona“ omogućiti da, primera radi, edituju 4K ultra-HD snimke, prave i igraju se sa fotografijama visoke rezolucije i igraju grafički veoma zahtevne video-igre bez problema, dok za sve to vreme troše manje baterije.

Dodatni skok u procesorskoj snazi biće to što će A-14 moći da obavlja 11 biliona operacija u sekundi. To je skoro dva puta više od 600 milijardi operacija na A-13. To je omogućilo da se uradi redizajn čipa, koji sada ima 16 jezgara, u odnosu na osam koliko je imao prethodnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара