Do efikasnijeg lečenja i prevencije kovida uz softver istraživača iz Kragujevca i Rijeke

Istraživači univerziteta u Kragujevcu i Rijeci zajedno rade na softveru koji uz pomoć mašinskog učenja i veštačke inteligencije treba da predvidi tok bolesti kod pacijenata sa kovidom 19. Na taj način lečenje bi bilo efikasnije.

Projekat univerziteta u Kragujevcu i Rijeci „Upotreba metoda veštačke ineligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata kovida 19“, podrazumeva izradu softvera koji prati zdravstveno stanje obolelih od ove bolesti, ali omogućava i predviđanje daljeg toka bolesti. 

Na osnovu rezultata, tj. medicinskih parametara koji su dobijeni od 50 pacijenata koji se u Kliničkom centru u Kragujevcu leče od kovida 19, 40 naučnika iz Rijeka i Kragujevca počelo je da radi na izradi softvera koji treba da predvidi kako će teći razvoj bolesti.

„Projekat je interdisciplinaran. Radi se o softveru, novom metodu koji koristi veštačku inteligenciju, a uzima u obzir sve podatke od pacijenata koji su već bili u bolnici i imali određenu kliničku sliku i na osnovu toga se pravi novo znanje koje bi trebalo da za nove pacijente predvidi razvoj bolesti“, rekao je prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za bionženjering.

Profesor Zlatan Car sa Univerziteta u Rijeci ističe da su istraživačima izuzetno bitna dva elementa.

Prvi element, zbog kojeg su istraživačima u fokusu podaci iz Srednje Evrope je, kako kaže profesor Car, razvijanje modela za širenje ove pandemije jer je uočeno da postoje različiti načini širenja kovida u zavisnosti od socijalnih ponašanja u određenim državama i uvođenja različitih mera.

„Drugi element kojinam je bitan je personaliziran model za pojedinu osobu koja dođe sa određenim znakovima bolesti gde bi onda mogli raditi predikciju ponašanja te osobe, to jest koji oblik bolesti će razviti i koji je potencijalni outcome“, objasnio je profesor Car.

Projekat bi trebalo da se realizuje do kraja godine i on će zapravo dati alat lekarima da bolje razumeju koronavirus, a samim tim i da uspešnije leče obolele. 

Ovo je jedini projekat iz Srbije u toj oblasti koji je dobio podršku Evropske unije i to u iznosu od 40.000 evra.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво