Francuska ograničava „Huavejevu“ 5G opremu?

Telekome koji planiraju da kupe 5G opremu kompanije „Huavej“ dobile su upozoronje od francuskih vlasti da neće moći da obnove licencu kada istekne, čime isključuju kineskog tehnološkog diva iz mobilnih mreža, navode tri upućena izvora.

Francuska agencija za kibernetičku bezbednost ANŠI saopštila je ranije ovog meseca da će dopustiti operatorima korišćenje opreme, uključijući „Huavejevu“, uz licencu od tri do osam godina.

Agencija, međutim, poziva telekome koji trenutno ne koriste „Huavej“ da izbjegavaju nabavku te opreme kako ne bi od nje zavisili.

Svaki operator mora da aplicira za desetine licenci za opremu kako bi pokrio različite delove zemlje.

Odobrenja za „Huavej“ važe tri ili pet godina, a za evropske konkurente „Erikson“ ili „Nokiju“ osam godina.

Izvori navode da su francuske vlasti obavestile telekomunikacione firme u nezvaničnim razgovorima prošlih meseci da se licenca za „Huavej“ neće produžavatii, što nije navedeno u zvaničnim dokumentima.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacionog operatora da rizikuje i ulaže u „Huavej“ s neizvesnošću da li će ta tehnologija potrajati.

Kao i druge zemlje Evrope, Francuska se priprema za uvođenje nove generaciju 5G u vreme kada rastu geopolitičke napetosti između dve svetske supersile, Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

SAD, koje optužuju Kinu da će svoju opremu koristiti za špijunažu, a što odbacuju i „Huavej“ i zvanični Peking, vrše pritisak na saveznike da slede njihov primer i zabrane „Huavej“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара