"Amal" i UAE definitivno spremni za ispitivanje Marsa

Japanska raketa H-IIA, koja nosi letelicu Ujedinjenih Arapskih Emirata na Mars, postavljena je na kosmodrom radi zakazanog lansiranja, u okviru prve međuplanetarne misije u kojoj učestvuje jedna arapska zemlja, prenosi AP.

Lansiranje rakete "Amal" iz svemirskog centra "Tanegašima" na malom japanskom ostrvu na jugu zemlje prvobitno je bilo planirano za prošlu sredu, ali je odloženo zbog lošeg vremena. 

Iz kompanije "Micubiši", koja je tvorac H-IIA rakete, najavili su da će raketa biti lansirana u 6:58 časova po lokalnom vremenu, da su pripreme okončane, i da se raketa sada nalazi na kosmodromu.

Očekuje se da će doći do Marsa u februaru naredne godine.

Inače, i Kina je postavila raketu u poziciju za lansiranje, u okviru programa kojim se planiraju ukupno tri misije. Vozilo rover, bez ljudske posade, trebalo bi da put "crvene" planete krene tokom nedelje.

Raketa misije UAE će nositi instrumente za proučavanje gornjeg nivoa atmosfere i nadgledanje klimatskih promena na Marsu, a oko ove planete trebalo bi da kruži najmanje dve godine.

Iz Ujedinjenih Arapskih Emirata navode da će na ovaj način po prvi put biti moguće sticanje kompletnog uvida u atmosferu na Marsu tokom različitih perioda.

Ujedinjeni Arapski Emirati su do sada lansirali tri posmatračka satelita, ali nijedan nije izašao iz Zemljine orbite.

Japan ima sopstvenu misiju na Mars koja je planirana za 2024. godinu.

 

уторак, 21. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара