Идемо на Марс - кинеска ракета спремна на позицији лансирања

Кина је поставила ракету у позицију за лансирање, у оквиру програма којим се планирају укупно три мисије. Возило ровер, без људске посаде, требало би да пут "црвене" планете крене следеће недеље.

Ракета носач под именом "Дуги марш" до сада је имала три експериментална полетања без терета, а циљ мисије Кине је прикупљање научних података, преноси АП. 

Медији у Кини најављују да је очекивани датум лансирања 23. јул, позивајући се на Кинеску националну свемирску управу.

Поред Кине, мисије на Марс су овог лета планиране и из САД и Уједињених Арапских Емирата. 

Мисија је једна од најамбициознијих пројеката те врсте за Кину. Нагло је наредовала још од 2003. године од када су у експерименталну свемирску станицу послати астронаути, а кинеска сонда стигла је и до Месеца.

Три мисије које су планиране овог лета, имају за задатак да траже трагове микроскопског живота док извиђају пространства Марса и да изврше припреме за будуће астронауте.

Упркос актуелној пандемији коронавируса, припрема за истраживање Марса, Кина је наставила. С друге стране, сличне акције одложене су у Европи и Русији.

Очекује се да ће свака свемирска летелица прећи више од 480 милиона километара, пре него што ће следећег фебруара стићи на Марс. 

Сједињене Државе, слањем ровера труде се да прикупе узорке стена који ће се за десетак година вратити на Земљу на анализу. Датум почетка акције је између 30. јула и 15. августа.

Свемирска летелица Уједињених Арапских Емирата названа "Амал", конструисана је у партнерству са Универзитетом у Колораду, и требало би да се лансира 20. јула из Јапана.

Светски научници желе да што више сазнају о томе какав је био Марс пре милијарду година, још кад је имао изворе воде који су можда подржавали ситне животне форме и пре него што су се претвориле у "смрзнути свет" какав је данас.

До сада је САД била једина држава која је успешно послала своју летелицу на Марс и то осам пута. "InSight" и "Curiosity" су "на терену" док шест осталих летелица Марс истражује са орбите. Три су америчке, две европске и једна је из Индије.

петак, 24. мај 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије