Video-igra koja „ide na recept“

Možda ne izgleda popud drugih popularnih video-igara, ali "EndakvorRX" kompanije "Akili Interactiv" sigurno će ući u istoriju kao prva video-igra koja se u Sjedinjenim Državama dobija na recept kao lek.

Američka agencija za lekove FDA odobrila je da se video-igra izdaje na recept kao i ostali lekovi. Tako su lekari ovlašćeni da prepisuju video-igru za „ajfon“ i „ajped“ deci uzrasta od osam do 12 godina koja imaju sindrom poremećaja pažnje i hiperaktivnosti.

Posle sedam godina kliničkih ispitivanja kroz koja je prošlo 600 dece video-igra je dobila status leka. Rezultati ovih istraživanja su pokazali da trećina dece nije više imala poremećaj pažnje pošto su igrali EndakvorRX 25 minuta dnevno, pet dana u nedelji, ukupno mesec dana.

U kompaniji ističu da su jedini sporedni efekti ovom vrstom terapije bili napetost i glavobolja, no mnogo manje izraženi u poređenju sa nuspojavama koje izazivaju tradicionalni lekovi.

Ipak, na kraju studije koju su sačinili lekari koji su sarađivali sa kreatorima igre stoji da „nema dovoljno dokaza da se AKL-T01 može koristiti kao alternativa za ustanovljenu i preporučenu medikamentoznu terapiju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti“.

Do pre pet godina u Sjedinjenim Državama se govorilo kako bi ova video-igra mogla predstavljati budućnost u lečenju sindroma poremećaja pažnje i hiperaktivnosti i Alchajmerove bolesti, a 2017. godine se spekulisalo sa idejom da će video-igre postati terapija budućnosti. Sada je to postala stvarnost.

Jedan od sličnih primera upotrebe video-igara u medicinske svrhe je i onaj u kome su osobama koje su zadobile teške opekotine pomoću virtuelne realnosti olakšavani bolovi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара