Aplikacije za praćenje kretanja povećavaju nasilje u porodici

Borba za zaštitu korisnika od stalkervera (aplikacije za praćenje kretanja) se nastavlja uz 11 novih organizacija koje su se priključile takozvanoj Koaliciji protiv stalkervera.

Od svog osnivanja u novembru 2019. godine Koalicija sada broji 21 partnera. Ona kombinuje stručnost svojih partnera u pružanju podrške žrtvama nasilja u porodici, zagovaranje digitalnih prava i sajber bezbednost kako bi anticipirala kriminalno ponašanje koje je posledica stalkervera i podigla nivo svesti o značaju ovog problema.

Rastući broj organizacija ujedinjenih u borbi protiv stalkervera nikada nije bio bitniji nego u ovim izuzetno teškim vremenima. Sa globalno rasprostranjenim merama izolacije usled kovid 19 pandemije broj incidenata nasilja u porodici se povećava, prema nalazima Nacionalnih mreža za suzbijanje nasilja u porodici Sjedinjenih Država.

Ostali partneri Koalicije sa drugih teritorija saopštava slične rezultate, što Ujedinjene nacije takođe prepoznaju. Početkom aprila, zamenica Generalnog sekretara UN, Amina Muhamed, objasnila je da negativne posledice koje izolacija prouzrokuje širom sveta, više trpe žene jer je verovatnije da će se za njih rizik od nasilja u porodici uvećati.

Kako od fizičkog nasilja, mnoge od ovih žena strepe i od pronalaženja stalkerver programa na svojim telefonima. Ovo je jedan od najzabrinjavajućih problema koji primarno proizilazi iz nasilja u porodici ne samo u toku trajanja pandemije. U nameri da pomognu žrtvama i edukuju javnost o opasnostima stalkervera, članovi i osnivači Koalicije kreirali su definiciju i kriterijume za prepoznavanje napada koji prethodno nisu postojali.

Tokom prvih nekoliko dana i meseci rada, partneri Koalicije su se fokusirali na podizanje svesti o stalkerveru pre svega među organizacijama, novinarima i regulatorima, kroz javne nastupe, događaje, publikacije, istraživanja i prikupljanje podataka koje sajberbezbednosni fondovi imaju o ovom problemu.

Kako bi nastavila da podiže svest o ovom problemu Koalicija je takođe, snimila edukativni video na šest jezika. Cilj je da se obezbede korisne informacije za žrtve, kako bi bolje razumele i prepoznale znake upozorenja na stalkever.

U video snimku su nabrojani uobičajeni pokazatelji koje treba proveriti ukoliko korisnik misli da je možda postao žrtva, kao i koje korake treba da u tom slučaju preduzme. Korisnici mogu pronaći informaciju šta je stalkerver, šta sve može da uradi, kako ga prepoznati i kako da zaštitite sebe.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи