„Spejs eks“ pokrenuo svemirsku taksi službu – novo doba istraživanja svemira je počelo

Astronauti Dag Harli i Bob Benken postali su prva američka posada koja je posle devet godina na Međunarodnu svemirsku stanicu lansirana sa tla SAD. Osim što isprobavaju potpuno novu kapsulu, takođe pokreću i potpuno novi model poslovanja Nase, u kojem će Američka agencija za istraživanje svemira za svoje potrebe iznajmljivati letelice privatnih kompanija.

Jučerašnjim uspešnim lansiranjem kapsule „kru dregon“ na raketi „falkon“, privatne kompanije „Spejs eks“, SAD ponovo su u stanju da šalju astronaute u Zemljinu orbitu.

Time je započelo novo doba istraživanja svemira, jer će po novom modelu poslovanja Nasa iznajmljivati uslugu transporta astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), a u budućnosti i na druga odredišta.

Velike nade se polažu u ovu promenu, jer će se time tržište za svemirske letove proširiti i druge kompanije, poput „Spejs eksa“, će se takođe uključiti u trku.

Izvršni direktor „Spejs eksa“ Ilon Mask rekao je da je bio potpuno preplavljen emocijama kada je video raketu svoje kompanije kako nosi astronaute u Zemljinu orbitu.

Novi program takođe će prekinuti zavisnost Nase od Rusije da prebacuje astronaute na MSS.

Na to je posebno ponosan bio američki predsednik Donald Tramp, koji je bio na Floridi i pratio poletanje.

„Prošli lideri su ostavljali SAD na milost drugih nacija da šalju naše astronaute u orbitu. Ne više. Danas smo ponovo sa ponosom lansirali američke astronaute na američkim raketama, koje su najbolje na svetu, baš odavde – sa američkom tla“, rekao je Tramp.

Misija „Endevor“

Dok lete prema MSS, Harli i Benken će isprobati kontrole kapsule „kru dregon“ koja je u stanju da sama pronađe put i spoji se sa stanicom, ali astronauti moraju da se upoznaju sa svim komandama da bi se pripremili za bilo kakve neplanirane okolnosti.

Jedan od prvih zadataka bio im je da, prema tradiciji ranijih američkih svemirskih programa, daju ime novoj letelici, koju su odlučili da nazovu „Endevor“, po brodu kapetana Džejmsa Kuka kojim je u 18. veku istražio obalu Australije.

Još se ne zna koliko će tačno Harli i Benken ostati na MSS, ali se pretpostavlja negde između jednog i četiri meseca.

Ukoliko se sve odigra kako treba i oni sletanje u Atlantski okean prođe glatko kao i jučerašnje poletanje, Nasa i „Spejs eks“ će u potpunosti započeti svoju poslovnu saradnju.

Kompanija ima ugovor od 2,6 milijardi dolara sa Nasom za šest lansiranja posada, od kojih bi prvo trebalo da se desi krajem avgusta, kada će četiri astronauta poleteti za MSS.

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 02. jun 2020, 17:12) - anonymous [neregistrovani]

Mask je motivator za sve mlade

Zahvaljujuci ovom coveku, PRIVATNA kompanija je prvi put u istoriji poslala ljude u svemir.
Meni, kao mladom studentu, je to ogromna motivacija da sutradan budem deo velikih stvari!

(ponedeljak, 01. jun 2020, 13:08) - anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

Vezti iz Amerike

Svemirska Avantura ,, bitan predmet na prvo mesto,,,Corona virus ubije 500-1000 dnevno velike milionske gradove u plamenu danonocne demostracije,,izvolte i Pitajte barem jednog demonstranta sta kaze o "Svemirskoj Avanturu"?????...Pero

(ponedeljak, 01. jun 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

PayPal

Nema on odavno nista vise sa PayPal. Tu je i zaradio prve velike pare (165mil$) od 11,7% akcija kad je PayPal 2002 prodan eBayu za 1,5mld$.

(ponedeljak, 01. jun 2020, 09:25) - anonymous [neregistrovani]

@nova svemirska avantura

Pa NASA plaća, tj. američki budžet, vrlo je očigledno. Iza razvoja rakete stoje NASA i SpaceX. Elon Mask koji drži SpaceX je takodje vlasnik PayPal-a i Tesla motora, pa odatle i novac. Čovek je ozbiljan, manite se teorija zavere.

(nedelja, 31. maj 2020, 17:05) - anonymous Pero iz Svedske [neregistrovani]

Nova svemirska avantura !!

A,, reci te me ,,Ko finansira,Ko plati ovu predstavu, otkud toliko novac ??

(nedelja, 31. maj 2020, 15:34) - Анонимус [neregistrovani]

Служба за спасавање

@- ново доба истраживања свемира је почело. - Немојте после да викате "у помоћ, у помоћ" кад заврљате ту негде изнад Земље. Далеко смо ми од универзума ~ 1-2000 година.

(nedelja, 31. maj 2020, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Cirkus

Pa Rusi lete svake godine i od toga niko ne pravi cirkus i medijsku pompu, cak sta vise, veoma sturo se o tome izvjestava po principu ''po Bogu to su Rusi, ne mogu oni ni u cemu biti bolji od nas''. Inace botoksiranom (Maskeu) nista ne vjerujem, glumi USA nacionalistu, a Juzno-Afrikanac/Kanadjanin. Bolje da je ulozio pare u svoju Juznu Afriku i tamosnje siromastvo. I ako je privatni projekt sta ce NASA i cijela USA vlast tu? I ono najvaznije, zasto im je tokom zivog prenosa 2 puta nestala slika po 3 sekunde bas u najvaznijim trenutcima? Zemlja im na udaru corone, nezaposlenosti i rasnih sukoba, a oni mazu oci necim sto je 40 godina sasvim normalno (bar za Ruse), letom do medjunarodne svemirske stanice udaljene 400 km od Zemlje.

(nedelja, 31. maj 2020, 14:54) - Тома-Трстеник [neregistrovani]

Ех да оће!

Ех да оће да сврне у Петловац, па
да у њега урипимо ја и Драгојло!!!

(nedelja, 31. maj 2020, 14:03) - anonymous [neregistrovani]

Uspjeh

U "staro doba" i onom tehnikom su i Rusi i Amerikanci za krace vrijeme od osnivanja svojih programa poslali covjeka u svemir odnosno na Mjesec. SpaceX je trebalo 8 godina.

(nedelja, 31. maj 2020, 13:44) - anonymous [neregistrovani]

Da li je dobro...

Ja neznam šta oni traže gore u svemiru ? Toliko problema ovde na planeti zemlja a oni bacaju toliko para
i vremena na "trka inteligencije u svemiru". Kao da ovde nema stvari koje treba popraviti.
Ali tako je oduvek bilo , od jabuke do danas , ljudi samo prave velike gluposti , protiv cele planete .