Hiljadu HD filmova u sekundi – novi čip postavio rekord u brzini preuzimanja podataka

Sućušni čip, nazvan mikročešalj, mogao bi jednog dana da zameni postojeću internet infrastrukturu, istovremeno omogućavajući neverovatne brzine protoka i obezbeđujući ljudima širom sveta stabilne veze, čak i pod velikim opterećenjima.

Stručnjaci u Australiji postavili su svetski rekord u internet brzini sa 44,1 terabita u sekundi, omogućavajući korisnicima da skinu i do hiljadu HD filmova u sekundi.

Mešoviti naučni tim sa Univerziteta Monaš, Svinbern i RMIT koristio je tip optičkog čipa, takozvani „mikročešalj“ koji sadrži stotine infracrvenih lasera, da prebace podatke kroz postojeći komunikacionu infrastrukturu u Melburnu.

Najbrža komercijalna internet brzina na svetu trenutno je u Singapuru, sa prosečnom brzinom preuzimanja podataka od 197,3 megabita po sekundi.

U Australiji je ta brzina 43,4 megabita po sekundi, što je milion puta sporije o brzine koja je postignuta u testu.

„Trenutno postoji globalna trka da se ova tehnologija prebaci na komercijalan nivo, pošto je mikročešalj u suštini veoma koristan u veoma širokom rasponu tehnologija. Mislim da će ovaj i slični uređaji biti na raspolaganju specijalizovanim ustanovama i istraživačkim laboratorijama za dve do tri godine, a u prvoj komercijalnoj upotrebi za oko pet godina“, rekao je za Independent doktor Bil Korkoran sa Univerziteta Monaš.

Ovolika brzina protoka nije toliko važna za pojedinačne korisnike da skinu ili strimuju filmove za Netfliksa, ali će pružiti podršku za brojne druge tehnologije koje će zahtevati visoke protoke.

„Ne govorimo ovde samo o strimovanju filmova. Primena naše komunikacione tehnologije i mnogo šira. Mogućnost prebacivanja takvih količina podataka može da se koristi u raznim aspektima – samovozećih automobila i budućim vidovima transporta, medicini, obrazovanju, finansijama, komercijalnoj industriji“, objašnjava Korkoran.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво