Leteća i samopopravljajuća vozila predstavljena u Singapuru

Iako su skoro svi sajmovi zbog koronavirusa otkazani, u Singapuru su organizatori ipak odlučili da sajam tehničkih inovacija radi za novinare i poslovne ljude iz celog sveta. Posebnu pažnju privukla su predstavljena vozila i letilice budućnosti, ali i nacrti čija se realizacija očekuje veoma brzo.

Koronavirus, zemljotresi i prirodne katastrofe neće biti problem novom vozilu koje se kreće bez vozača i ima mogućnost da se samo popravlja.

Glavna namena mu je brz transport i dostava hrane, vode i lekova u ratnim zonama i područjima pogođenim velikim prirodnim nepogodama i katastrofama. Vozilom može da upravlja vozač kao i operater daljinskim putem, a postoji i mogućnost autonomne vožnje.

Sposoban je da se potpuno nezavisno ili u koordinaciji sa drugim vozilima kreće i orijentiše po teškom, nepristupačnom ili rizičnom terenu. Drugim rečima je sposoban da preživi bez pomoći čoveka.

„Ovaj neobični automobil je i nastao po modelu pravog mrava. On ima šest točkova i namenjen je vožnji po najnepristupačnijim mogućim trenima. Njime se na daljinu može preneti veća količina tereta bez da se ugrozi zdravlje vozača, može da vozi i po kontaminiranom terenu i da nosi različite uređaje koji služe za spašavanje ljudi“, izjavio je Markus Monako, konstruktor vozila.

Azijska zemlja Singapur je za olakšanje u saobraćaju pronašla rešenje u letećim taksijima koji se planiraju pustiti u promet 2025. godine. Singapursko ministarstvo transporta već pregovara sa više firmi o dronovima koji će moći prevoziti ljude

„Naš dron taksi mešavina je helikoptera i drona. Može da nosi jednog do dva putnika, ima autonomno navođenje. Za nekoliko godina moći će da se ovde u Singapuru iznajmi i tako zaobiđe saobraćajna gužva“, kaže Florijan Rezit, heli konstruktor.

Leteći taksi je na električni pogon, ima baterije koje se pune dva sata i daju mu autonomiju od 200 kilometara. Cena za sada nije poznata ali stručnjaci kažu da neće prelaziti 350.000 evra koliko košta, na primer, neki skuplji automobil u Singapuru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво