Automobil koji može da se dozove

Tesla automobili trebalo bi da stignu na tržište Srbije. Trenutni hit u Americi je aplikacija za mobilni telefon (Come to me) kojom možete da pozovete svoj automobil da dođe po vas sa parkinga. Korisnici Tesla automobila kažu da ona u 80 odsto slučajeva radi besprekorno, ali da se treba paziti onih parkinga gde vozači ne voze propisanim brzinama.

Prvi put aplikacija za pozivanje automobila prikazana je još davne 1997. godine. Tada se Džejms Bond spasavao od loših momaka tako što je svoj automobil na daljinskoj komandi doveo do sebe.

Taj sistem se razvijao godinama i sada je ušao u serijsku proizvodnju. Vlasnici modela „tesla 3" mogu da stoje, na primer, ispred šoping mola i da pozovu svoj automobil koji će, prateći znake i linije, stići do njih.

Aplikacija se jednostavno skida i, kako kažu stručnjaci, funkcioniše besprekorno, ali samo na parkingu gde se svi vozači pridržavaju ograničenja brzine od 30 kilometara na čas. U protivnom, može doći do sudara, jer softver ne može da detektuje kretanja brža od dozvoljenih.

„Ideja ja sjajna, samo ima onih koji se ne pridržavaju pravila, na primer, idu suprotnim smerom od onoga kako je na parkingu naznačeno", kaže Rot Mudi, autobloger.

Automobil ima mogućnost da prepoznaje prepreke, da se koriguje ako ide u pogrešnom pravcu ili da, ako proceni da ne može da prođe, ponovi radnju.

„Za sve treba strpljenja. Oni koji žive ubrzano najbolje bi bilo da i ne koriste ovu aplikaciju. Još gore je kada se nešto na svoju ruku koriguje u toku vožnje", kaže Mudi.

Kako li će ova aplikacija funkcionisati kod nas, ostaje da se vidi. Da bismo i mi imali koristi od toga moraćemo parkinge pre svega da iscrtamo i naznačimo pravce kretanja.

Softver ima mogućnost pamćenja po reperima, pa će oni koji imaju garaže moći da ga koriste jer se svakodnevno ponavljaju iste radnje.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се