Algoritmima do kapitala – srpski program za brže i tačnije odluke

Pomoću predviđanja ponašanja potrošača na osnovu podataka o navikama, tzv. mašinskog učenja, velike kompanije poput „Amazona“, „Gugla“ i „Tvitera“ povećale su prihode od pet do 40 odsto. Mašinsko učenje je veštačka inteligencija, koja koristi algoritme za pretraživanje milionskih baza podataka, da bi došli do bržih i tačnijih odluka.

Uz pomoć stručnjaka sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu, domaći Aj-Tijevci napravili su program za efikasnije i produktivnije poslovanje, koji se može koristiti i u prosveti, zdravstvu, državnoj upravi, energetici i drugim sferama privrednog i društvenog života.

Najčešće primenjeno mašinsko učenje je preko algoritma neuronskih mreža, građenih po uzoru na ljudski mozak. Primera radi, pomoću njega se predviđanjem prodaje može planirati budžet kompanije za narednu godinu

„Za desetine hiljada artikala mi možemo dati preciznu predikciju u proizvoljnoj sednici naredne godine koliko će se prodati. Dalje te podatke možemo koristiti da optimizujemo zalihe“, objašnjava asistent Prirodno-matematičkog fakultetu u Beogradu Filip Jekić. 

Obrađeni uzorak ide u sistem koji preporučuje neki proizvod ili uslugu.

„Može da bude i u smislu osiguranja: Osigurali ste ovo ali još bi mogli i ovo, možda volite takve neke stvari. Takođe u bankama, koji paket uzeti, kako skrojiti idealno za vas. U telekomunikacijama, da se odredi odgovarajući paket za vas“ kaže objašnjava asistent na Prirodno-matematičkog fakulteta u Beogradu Danijel Subotić.

Prednost domaćeg programa je ta što može da se prilagođava i da rešava pojedinačne probleme.

Najveće i najbogatije firme mašinsko učenje uključuju u svoje proizvode i tako pobeđuju konkurenciju. Stručnjaci tvrde da naša država tome mora da se pridruži kako bi bili konkurentni.

„Ne smemo se oslanjati na strance da nam oni to donesu u našu kuću. Mi se moramo baviti time ovde. Prvo što imamo resurse, drugo što u onom trenutku kad oni dođu mi smo već izgubili“, naglašava direktor „ASV integrejtid solušns“ Nenad Avlijaš.

Mogućnost simulacije nekog posla, da bi se predvideli rezultati, predstavlja nezamenljiv alat za kompanije. Zbog toga, mašinsko učenje u svetu za sada najčešće uvećava kapital.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">