Nove mogućnosti uz 5G tehnologiju u Srbiji

U Srbiji je predstavljena 5G tehnologija – mobilna mreža koja otvara potpuno nove mogućnosti ne samo za mobilne operatere i privatne korisnike, već i za privredu.

Neke od mogućnosti 5G tehnologija jesu i primena u utovaru, prevozu i istovaru robe, gde se sve te automatizovane radnje izmeštaju u oblak (cloud), tako da je jedan centralni sistem dovoljan za upravljanje hiljadama robota.

„Samim tim robot je jeftiniji i lakši za implementaciju i to će dovesti do masovne proizvodnje i masovne upotrebe. Dakle ovo nije daleka budućnost, ovo je, maltene, sadašnjost“, objašnjava Filip Belčić, inženjer tehnološke strategije „Telekom Srbija“.

Mreža 5G omogućava i prenošenje veština na daljinu. To je omogućeno senzorskom rukavicom, koja snima svaki pokret ruke, a može se koristiti u umetnosti ili u hirurgiji.

Operacije na daljinu mogu se pokazati studentima i na taj način se hiljade ljudi širom sveta može obučiti raznim hirurškim veštinama.

„Sve ove stvari mogu sa izuzetno velikom pouzdanošću se preneti pomoću 5G mreže: vizuelni, taktilni i zvučni efekat je prenosiv u realnom vremenu i sa velikom pouzdanošću, što je najbitnije“, kaže Milutin Davidović, inženjer integrisanih informaciono-računarskih sistema.

Pomoću te mreže uređaji na stablima biljaka obaveštavaće poljoprivrednika o nedostatku vode ili minerala, a pametne narukvice pokazivaće krvnu sliku onog ko je nosi.

Do kraja godine 90 odsto stanovništva moći će da koristi postojeću 4G mrežu, a telekomunikacioni operateri biće spremni za uvođenje 5G mreže u sledećoj godini.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 10. apr 2018, 00:14) - anonymous [neregistrovani]

Šta nam sve nude "geniji"

Svi koji hoće da se okače o tu 5G-mrežu neka pocepaju zdravstvene knjižice i neka se ni slučajno više ne obraćaju lekarima za pomoć. 5G-mreža doći će im glave.

(ponedeljak, 09. apr 2018, 21:40) - anonymous [neregistrovani]

Нека смо ми сељаци, боље је...

Ома идем да станем у ред пред продавницу Стевице Перекара за једног робота и сензорску рукавицу на даљину. Да се не распродаду. Не знам без тога како сам до сада могао да раним свиње....

(petak, 06. apr 2018, 12:37) - anonymous [neregistrovani]

Neregistrovano

Nemamo cestitu ni GSM mrezu,a pricaju o 5G.To samo u Srbiji ima.

(petak, 06. apr 2018, 00:06) - bata [neregistrovani]

kakvi "cloud" - ovi kakvi bakrači

da im poslužim na tacni ceo moj život ? nikad.

(četvrtak, 05. apr 2018, 14:08) - anonymous [neregistrovani]

Oblak

Ja nijedan moj podatak ne stavljam na "Cloud". Moji podaci na mom uređaju. Sigurno.
Zar Fejsbuk nije dovoljno upozorenje? Znate li ko je vlasnik mepacitet za sklaf
dištenje podataka Cloud? Ne znate? A poveravate mu svoje podatke?

(četvrtak, 05. apr 2018, 13:20) - anonymous [neregistrovani]

Ne sekiraj se

cak i u Beogradu ne radi kako treba...a kamo li u Leskovcu..a hoce 5G? :) :)

(četvrtak, 05. apr 2018, 12:46) - roki [neregistrovani]

5 g ?

u leskovcu nemamo ni 3G kako treba ......5G je naučna fantastika za nas.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">