Puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji

U organizaciji opštine Stari grad i kompanije „Lajtinus“ danas je puštena u rad prva pametna solarna lampa u Srbiji i njena specifičnost jeste u tome što ona nema nikakav trošak po pitanju električne energije i što će se popravke rešavati jednim „klikom“, bez odlaska na teren, izjavio je predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

„Ono što je specifično kod ove lampe jeste da ona apsolutno nema nikakav trošak, sad zamislite ceo grad Beograd koji nema nikakav trošak po pitanju električne energije“, rekao je Bastać.

On je rekao da ima mnogo primera kada građani prijavljuju kvar na uličnoj rasveti i da „sama popravka u proseku traje između tri i pet dana“.

„Međutim, u ovoj varijanti možete jednim klikom iz jedne kancelarije bez izlaska na teren da otklonite sam kvar“, zaključio je Bastać.

Branko Živković iz kompanije „Lajtinus“ dodao je da ono što je „revolucionarno kod ove rasvete jeste taj pametan softver koji nama omogućava apsolutnu kontrolu i monitoring ove lampe“.

„Možemo da garantujemo svih 365 dana u godini da će ta lampa raditi i biti dostojna zamena za postojeću tradicionalnu rasvetu, pritom stvarati kompletnu uštedu od električne energije, znači 100 odsto smo van mreže i u sistemima održavanja koji su naknadni troškovi, o kojima niko ne vodi računa, ali to su isto troškovi koji ulaze na kraju u bilans“, rekao je Živković.

broj komentara 11 pošalji komentar
(nedelja, 11. jun 2017, 21:06) - Патриот [neregistrovani]

Докле ће да буде на свом месту?

Ако не поставе полицију да је чува,украшће неко и њу, као и ону неку другу соларну заједно са бандером...

(subota, 10. jun 2017, 22:00) - bata [neregistrovani]

lampice

cela jedna ???!!
stvarno veliki uspeh

(subota, 10. jun 2017, 16:19) - anonymous [neregistrovani]

Скупо је то светло, али мора по директиви

Супер је то што не троши струју из мреже, али треба све узети у обзир: цену бандере + трошкове постављања + трошкове одржавања + цена струје, па све то поделити са животним веком бандере, па то упоредити. Сумњам да ће се добити нека уштеда.

Свеједно, напредак треба подржати.

(petak, 09. jun 2017, 13:27) - Електро [neregistrovani]

а

Само ми није јасно како планиру "кликом" да замене ЛЕД сијалицу када се поквари, пошто се и оне кваре, иако имају радни век и по 50 000 радних сати.

(četvrtak, 08. jun 2017, 19:25) - Mileta [neregistrovani]

Lampa I parkic

Lampa je super....ali mislim da bi trebalo da ima vise decijih igralista kao ovih iza lampe....na nasoj opstini ima mnogo mesta za ove divne parkove. Pa jos da se pokriju I solarnim lampama....bilo bi super. Hvala.

(četvrtak, 08. jun 2017, 16:00) - anonymous [neregistrovani]

Kostace vise ali......

Kostace vise ali ce se isplatiti za 5 godina jer ne trosi struju i nema troskova zamene same lampe, obzirom da koristi led svetlo. Znaci povrat na investiciju u solarnoj energiji je od 5 do 7 godina dok sa druge strane ulicnu rasvetu placate 25 godina svaki mesec.

(četvrtak, 08. jun 2017, 15:58) - Marko [neregistrovani]

Pametna Solarna Rasveta

Koliko sam uspeo da zakljucim. Ova lampa obzirom da je solarna stedi energiju jer ne koristi struju. Sa druge strane ima pametan softver koji joj omogucava da radi svih 365 dana u godinu. To znaci da koliko god da kosta sada isplatice se kroz ne placanje struje i odrzavanja. U svetu postoje ovakvi modeli ali niko do sada nije razvio pametan softver koji ce omoguciti svih 365 dana da radi ui bude dostojna zamena tradicionalonoj rasveti. E to je revolucionarno.

(četvrtak, 08. jun 2017, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Ne kosta nista??/

Ali za to ce kostati 5000 evra po komadu da se postave???

(četvrtak, 08. jun 2017, 15:22) - anonymous [neregistrovani]

svetlo

Koliko je solarni panel otporan na ekstremne meteorološke uslove? Konkretno da li malo jači grad može da ga ošteti?

(četvrtak, 08. jun 2017, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Mocices da klikces koliko hoces

kad je zdipe lopovi i to kad se najmanje nadas.
A jel ima video nadzor jer nije bas jeftina.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">